10 millioner har sett Alisons (13) megahit på ei uke, men «alle» hater den. Nå kalles «Chinese Food» årets verste låt

- Hverdagsrasismen til besteforelderen du liker minst.

(Dagbladet): Som 13-åring snudde Rebecca Black internett på hodet med 2011s mest omdiskuterte låt; «Friday».

Den unge jenta som ville bli popstjerne mottok groteske hatmeldinger og ble mobbet ut av skolen, men tjente likevel bøttevis med penger på at over 200 millioner så låta hennes på Youtube før den til slutt ble fjernet.

Nå har mannen bak «Friday», Patrice Wilson, tatt en ny ung kvinne under sine vinger - eller pandalabber, som blir mer riktig i dette tilfellet.

Sett 10 millioner ganger Og i kjent stil har også Alison Golds (13) video til låta «Chinese Food» allerede skaffet seg et bredt publikum på nettet. Så langt har den blitt spilt av mer enn 10 millioner ganger på Youtube, etter å ha ligget ute i bare ei uke.

Men heller ikke denne gangen er det de musikalske kvalitetene som står i fokus.

Så langt har mer enn 119 000 bruker gitt låta tommelen ned på Youtube, mens bare drøyt 28 000 brukere gir «Chinese Food» en tommel opp.

I videoen synger Gold om sin forkjærlighet for kinesisk mat. Det hele er akkompagnert av dansende geishaer, en sint kinesisk kokk og ikke minst Patrice Wilson selv dansende i et pandakostyme.

- Årets verste låt Det anerkjente tidsskriftet Time har allerede utnevnt «Chinese Food» til årets verste låt, og sparer på ingen måte på kruttet. De mener den «kombinerer den musikalske middelmådigheten fra «Friday» med hverdagsrasismen fra den besteforelderen du liker minst».

Magasinets svært sarkastiske gjennomgang av videoen scene for scene konkluderer med at dette er «tre minutter og 27 sekunder med det folk garantert kommer til å stemple som det ferskeste beviset på den vestlige siviliasjons fall».

Andre ser ikke like muntert på det nye tilskuddet til verdens liste over netthiter. Nettstedet The Daily Beast mener videoen ofte er regelrett støtende, og viser asiatiske stereotyper som unge kvinner kledd som geishaer og låtskriver Wilson som rapper om wonton-suppe og sursøt saus mens han er ikledd et pandakostyme.

- Ikke rasistisk Wall Street Journals skribents Jeff Yang mener på sin side at videoen ikke forsøker å være rasistisk. I et intervju han har gjort med Wilson, forklarer låtskriveren og rapperen at det er artistene som selv tar kontakt med ham. De betaler en sum penger, og får ei låt og en video i tillegg til promotering.

Wilson forteller at han alltid advarer artistene om hvilken eksponering og type omtale de risikerer å få ved å samarbeide med ham.

TEKSTET: «Chinese Food» er tekstet på en rekke språk, deriblant dansk, med litt vekslende hell ...
TEKSTET: «Chinese Food» er tekstet på en rekke språk, deriblant dansk, med litt vekslende hell ... Vis mer

- Jeg skrev «Chinese Food» fordi jeg elsker kinesisk mat, sier han.

- På restauranten jeg pleier å bruke serverer de kyllingvinger og biff med brokkoli, og det er det jeg elsker. Sangen bygger på mine opplevelser, og det jeg vet om kinesisk mat. Ja, jeg vet at geishaer er fra Japan, men du finner kinesiske restauranter i Japan! Folk sier at jeg skjeler, men det er jo fordi jeg har små øyne. Jeg hadde ikke noe av all denne kontroversen i hodet. Mektig irriterte folk sier at jeg er rasist, men jeg er den siste som vil være rasistisk, sier han.

Ventet ikke suksessen Alison Gold selv bedyrer at hun ikke så for seg at låta skulle ta av slik den nå har gjort.

Men kinesisk mat, det liker hun.

- Det smaker veldig godt. Men wonton-suppa var faktisk helt grusom, sier hun til MTV.

MEGAHIT: Rebecca Blacks låt «Friday» ble en megahit, og forandret tenåringens liv - på godt og vondt. Foto: Stella Pictures
MEGAHIT: Rebecca Blacks låt «Friday» ble en megahit, og forandret tenåringens liv - på godt og vondt. Foto: Stella Pictures Vis mer