10 punkt om biografien

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

1. FORTELJINGAS PRIS:

Einkvar biografi er litteratur. Det er språket og stilen og «tonen i teksten» som gjev ein biografi visse tolkingsperspektiv. For å kunna formidla ei historie må ein skapa samanhengar og trekkja liner.

Men ein biografi kan vera ei forteljing utan å koma «i staden for roman». Dersom den legg seg nær fiksjonslitteraturens form kan den inngå for store kompromiss med kjeldematerialet og nyansane i det, og livet slik det blei levd. Risikoen er at biografien ofrar det atterhaldne og nyanserte som svekkjer forteljinga. Det er den forførande forteljarens og den fiksjonsfascinerte forteljingas høge pris.

Det trengst biografiar som har klare, styrande, utveljande forteljarstemmer frå byrjing til slutt, men det treng ikkje vera eit «eg». Kanskje er det berre plass til eitt synleg «eg» i ein biografi, det som tilhøyrer personen som boka handlar om.

2. EI NØKTERN FORTELJARSTEMME:

Vi treng biografiar som ikkje prøver å seia korleis eit liv «verkeleg» var, men som skil mellom korleis den biograferte opplevde det, og korleis livet kan sjåast i ettertid, gjennom eit vell av andre kjelder. Ein biografi som dyrkar distansen til kjeldene og til sitt eige prosjekt -- som skildrar alle synlege overflater, men ikkje alle usynlege djupner. Kanskje saknar lesarane biografiar som er opne, spørjande, tvilande lengst mogleg, og som innser at det er like verdfullt å dyrka det audmjuke og tilbakehaldne som å få slått fast at noko er «sant».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer