LÆRT MASSE: «Koht og kidsa»-programleder Christine Koht har møtt hundrevis av ungdommer det siste året. Dagbladet utfordret henne på hva hun har lært av møtene. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
LÆRT MASSE: «Koht og kidsa»-programleder Christine Koht har møtt hundrevis av ungdommer det siste året. Dagbladet utfordret henne på hva hun har lært av møtene. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

10 ting Christine Koht har lært av kidsa

Under innspillingen av sitt nye program «Koht og kidsa» har hele Norges skeive fargeklatt, Christine Koht, møtt hundrevis av Norges unge og lovende. Dette har hun lært:

(Dagbladet): - De er åpne, de er reflekterte, har masse kunnskap og har utrolig kloke tanker. Det er mye mer spennende å prate med ungdom enn det er å prate med voksne, forteller TV Norge-programleder Christine Koht til Dagbladet.

- Jeg har fått et enda bedre liv etter å ha møtt hundrevis av ungdom det siste året, og jeg har aldri ledd så mye, de har vanvittig god humor, fortsetter hun

Det tegnes altfor ofte et negativt bilde av Norges ungdomsgenerasjon, og nettopp derfor har Dagbladet utfordret Koht til å dele innsikten hun har plukket opp på veien under innspillingen av «Koht og kidsa».

For hvem er egentlig dagens unge? Er de virkelig en flokk med bortskjemte, mobilavhengige, skulkende, mobbende, deprimerte og late tenåringer?

Tydeligvis ikke.

Her er ti ting Christine Koht har lært om kidsa:

1: De aksepterer hverandres legninger

Det finnes så mange forskjellige måter å være skeiv på som jeg ikke ante om.

For eksempel er det inn å være panseksuell (Å bli følelsesmessig eller seksuelt tiltrukket av noen, uavhengig av hvilket kjønn eller seksuell legning personen har, red.anm.), men selv om det finnes utrolig mange legninger, og alle har et flagg, så vil ikke kidsa bli satt i bås.

Dette er helt annerledes fra da jeg var ung. Enten var du lesbisk eller homo, men jeg har aldri følt meg hjemme i de to båsene.

2: De har rom for alle

Nå er det faktisk sånn at hvis du er utenfor så kan du alltid finne et miljø hvor du kan ha det topp.

Det finnes altså et miljø for alle typer ungdom, i motsetning til da jeg var ung. Da var man enten soss, frik, eller teit (helt ute). Ta meg som eksempel: Jeg var soss, så frik, så soss og så var jeg frik igjen.

Det er utrolig gøy å oppleve at alle miljøene har sin kultur, og cosplay er et bevis på dette. Herregud, så gøy å være med på! De er så greie og kjærlige med hverandre, og det er ikke noe mobbing.

3: De er ærlige og rørende

Ungdom sier det de mener (akkurat som meg), og det er så deilig at de overhodet ikke er noe ironiske.

Jeg tilhører en generasjon hvor altfor mange er ironiske, men jeg har lært at det helt fint går an å si det man mener, og at ironi ikke er noe gøy.

Kidsa er også mye mer rørende en voksne! De snakker et hjertespråk som for vår generasjon er patetisk og teit.

4: De mener det er viktig å være snill

Kidsa i dag er så mye mer vennlige enn min generasjon. De bruker sterkere ord, og sier oftere «jeg er glad i deg», og mange bruker også ordene «elsker deg».

5: Guttene er mer følsomme

Jeg har lært at det dette er den første generasjonen der gutter tør å vise følelser nesten like mye som jentene. De har ikke lenger autoritære fedre, og det er ikke flaut å snakke om det man føler.

Jeg har møtt masse gutter som snakker om sorg og kjærlighetssorg, og viser kamerater (både med ord og klemmer) at de er glad i hverandre.

6: De er mer kosete

Det er helt naturlig for dem å gi meg klem når jeg møter dem, alle guttene også, men jeg ville ikke klemme på voksne jeg ikke kjente da jeg var ung.

Kidsa har liksom blitt så «koset opp», og nå er alle pappaene mye nærere og klemmer like mye som mammaer.

7: De er seg selv

Når jeg spør hva som er det aller viktigste i livet, svarer de alltid «å være seg selv». Det er også et trekk de liker godt med meg, og når de har blitt spurt av journalister om hva de har lært av meg, svarer de «at hun er seg selv og viser oss at det er bra».

Jeg har lært det samme av dem. Vær ærlig, og ikke være så flau over at man mener noe som er annerledes.

8: De kan være to steder samtidig

Jeg har lært at det å være sammen på sosiale medier faktisk er å være sammen, for kidsa kan henge med venner på nettet, samtidig som de er sammen med familien.

Og de hører alltid hva jeg sier selv om de sitter med mobilen.

Og de legger bort telefonen når jeg snakker med dem.

Og de ikke er så avhengig av telefonen som jeg trodde.

Og at det ikke er så viktig å kjede seg, for det er noe vi voksne tror er så viktig.

9: De er hjertegenerasjonen

Jeg er helt overbevist om at kidsa kommer til å gjøre Norge til et mye varmere samfunn. De er for eksempel utrolig mye mindre fordomsfulle.

Mange synes det var synd at det ikke kunne kommer flere syrere inn til Norge, og ser på innvandrere som en ressurs. De er ikke så opptatt av dem og oss, og de tror veldig på mangfold.

10: De vil jobbe med det de synes er gøy

De er nøye på hva de ikke vil gjøre. De satser høyt og har bra selvtillit på hva de kan jobbe med.

De tror (det gjorde ikke vi) at det er mulig å gjøre alt, bare man tror nok på det.