Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

100 år siden mannen bak «Take The A-Train» ble født

Wandrups utvalgte: Billy Strayhorn var geniet bak Duke Ellingtons orkester.

FIREHENDIG: Duke Ellington (til venstre) sammen med Billy Strayhorn som skrev noen av storbandets mest kjente låter. Her er de sammen ved "brettet" i 1948.
FIREHENDIG: Duke Ellington (til venstre) sammen med Billy Strayhorn som skrev noen av storbandets mest kjente låter. Her er de sammen ved "brettet" i 1948. Vis mer

CD-BOKS/BOK: Billy Strayhorn (1915-1967) - for mange er bare navnet nok til å framkalle fagre drømmer ledsaget av myk, vakker, følsom og melodiøst sett intrikat jazz, gjerne framført av Duke Ellingtons orkester.

Strayhorn var mannen bak bandets signaturmelodi, «Take The A-Train», undergrunnsbanen i New York, med retning Harlem. Han var en raffinert arrangør, komponist og poetisk pianist.

Søndag er det hundre år siden han ble født. Interesserte bør skaffe seg David Hajdus inntrengende biografi, «Lush Life», der forholdet mellom Strayhorn og Ellington er et av flere tema. Et annet er Strayhorns åpne homofile legning, og de problemene det bød på i USA i Strayhorns levetid.

Den mest omfattende dokumentasjonen av Strayhorns musikk er boksen «Out of the Shadows», en tittel som hentyder til Strayhorns liv i skyggen av den plasskrevende Duke Ellington.

Foruten en CD med eksempler på Strayhorns egen spillestil, fins en rekke fortolkninger av hans komposisjoner; «Lush Life», «Johnny Come Lately», «Blood Work», «Chelsea Bridge», «Satin Doll» og en rekke andre.

Sju CD?er og én DVD, med noen sjeldne filmopptak av Strayhorn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media