DEBATT

100 år med propaganda

Hvordan selge en krig til befolkningen?

Propaganda: 16142 soldater fikk sin grav bare ved denne ene gravlunden nær Verdun. Hvordan skulle president Wilson overtale den amerikanske befolkningen  om at det var rett å sende soldater hit? Svaret var propaganda.  Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB Scanpix
Propaganda: 16142 soldater fikk sin grav bare ved denne ene gravlunden nær Verdun. Hvordan skulle president Wilson overtale den amerikanske befolkningen om at det var rett å sende soldater hit? Svaret var propaganda. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Moderne propaganda oppsto under den første verdenskrig og fyller 100 år i år. Er det noe å feire?

Første verdenskrig assosieres som oftest med uendelige skyttergraver, voldsomme artilleridueller og krigskirkegårder så langt øyet rekker. En viktig side ved krigen glemmes ofte i det bildet. Det var under denne krigen at moderne propaganda oppsto.

Det var her mange av dagens teknikker knyttet til reklame, markedsføring og omdømmebygging ble utviklet. Det var her kommunikasjon ble sett på som noe mer enn kun å utveksle oppfatninger.

Det var også under denne krigen at mange av de bekymringene vi fremdeles nærer til subtil og ubevist påvirkning oppsto. Hadde man i kampen for å redde demokratiet, ødelagt de pilarene demokratiet hviler på, som åpenhet, ærlighet og redelighet?

I 1916 gikk den sittende presidenten Woodrow Wilson til valg på slagordet: «Han holdt oss utenfor krigen». Da hadde første verdenskrig rast i to år, og det amerikanske folket hadde liten appetitt på å sende sine beste menn inn i søla i Flandern og «kjøttkverna» ved Verdun.

Året etter, derimot, hadde krigsutviklingen gjort at Wilson besluttet at tiden var inne for aktiv amerikansk deltakelse i krigen. 6. april 1917 erklærte USA Tyskland krig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer