100 års følsomhet

Hat og kjærlighet preget Johan Borgens 40 år lange liv i Dagbladet. 28. april er det 100 år siden han ble født.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JOHAN BORGEN FORFATTET sin egen nekrolog. Den skulle trykkes i Dagbladet: «I litteraturen blir det ikke noe merkbart tomrom etter ham; han var utbrent for lenge siden. Han var mer formuleringsmagiker enn dikter (...) Borgen skrev mye i Dagbladet, men han likte det ikke. Det var bare for pengenes skyld (...)»

SELV MØTTE JEG Johan Borgen en aprildag i 1976, i Fredrikstad. Han bodde på Knatten på Hvaler. Nå var han på bybesøk, skred gjennom Kirkeparken, rank, mager, iført marineblå dobbeltspent frakk og ryggsekk med Bergans-meis, på vei til Vinmonopolet, eller Sentralsykehuset; han ble behandlet for flere livstruende lidelser, og sa, med et skrått smil:

- Jeg har det aldeles utmerket med min død! Deretter: - Alderen er en del av livet. Angsten for ikke-eksistens melder seg. Jeg tror man bør la tanken på døden modnes i sinnet litt etter litt. Alle mennesker vet at de en gang skal dø. Men å erkjenne døden, det er faen til forskjell.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer