DEBATT

100 dager med byrådet: Små skritt i feil retning

La oss håpe byrådets beste dager ligger foran dem.

DET NYE LAGET: Raymond Johansen (Ap) presenterte det nye byrådet i Oslo 21. oktober. Fra venstre: Tone Tellevik Dahl (Ap), Lan Marie Guyen Berg (MDG), Rina Mariann Hansen (Ap), Hanna E. Marcussen (MDG), Robert Steen (Ap), Geir Lippestad (Ap) og Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DET NYE LAGET: Raymond Johansen (Ap) presenterte det nye byrådet i Oslo 21. oktober. Fra venstre: Tone Tellevik Dahl (Ap), Lan Marie Guyen Berg (MDG), Rina Mariann Hansen (Ap), Hanna E. Marcussen (MDG), Robert Steen (Ap), Geir Lippestad (Ap) og Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det 100 dager siden Raymond Johansen tok over byrådsmakten i Oslo. I amerikansk politikk er det vanlig å bruke anledningen til å vurdere hvilken suksess og viljekraft den utøvende makt har i sine beste dager. La oss håpe byrådets beste dager ligger foran dem.

Jeg skal ikke dele ut karakterer til byrådet etter snaue tre måneder ved makten, men allerede nå mener jeg vi ser tegn på at det rødgrønne byrådet tar noen skritt i feil retning for Oslo. Det er spesielt fire områder jeg har lyst til å trekke fram der det går i feil retning, eller i beste fall står på stedet hvil.

Byrådet signaliserte i byrådserklæringen høye ambisjoner på klima og miljø, og de skal ha ros for at de har satt av penger til en klimasatsing i budsjettet. Likevel savner jeg at byrådet sier noe konkret om hvordan de skal få til et taktskifte som gjør at de faktisk når målsettinger som å halvere klimagassutslippene innen 2020.

Klima- og energistrategien jeg la fram på vegne av byrådet før sommeren har stoppet opp fordi vi venter på en varslet tillegg fra byrådet. Den var lovet å komme raskt, men hundre dager senere er virkemidlene og ambisjonene i planen allerede forsinket.

Dette er et eksempel på hvordan miljøsatsingen i beste fall står på stedet hvil. Dessverre har vi også et par eksempler der byrådet går i feil retning. Sammenliknet med siste budsjett som ble levert med Venstre i byråd, er kollektivsatsingen i Oslo svekket med 15 millioner kroner hvert år i kommende fireårsperiode.

Det er foruroligende at et byråd som har flere hundre millioner mer å rutte med på grunn av eiendomsskatt og andre økte inntekter ikke er i stand til å finne rom til å øke satsingen på det viktigste miljøtiltaket, nemlig et godt kollektivtilbud, men tvert imot kutter.

Dessuten har byrådet bekreftet i et notat til bystyret at de ikke vil garantere fortsatt lave priser på kollektivtrafikken i Oslo. En lav pris er viktig for å få flere til å velge kollektivt framfor bil, det så vi da Venstre fikk kjempet gjennom et kraftig kutt i månedskortprisen i budsjettforhandlingene i 2007 og mange flere fikk øynene opp for å reise kollektivt.

I 2016 er fortsatt prisen på månedskort lavere enn den var i 2007. Dette er ett av mange tiltak som har gjort det enklere for flere å velge å reise kollektivt, noe vi ser på en stadig økende andel kollektivreisende.

Et annet område hvor byrådet går i feil retning, er måten de velger å bekjempe sosial ulikhet på. Fattigdomsproblemet i Oslo må bekjempes, og den kampen må foregå over hele byen. Et viktig virkemiddel for å sikre barn like muligheter uavhengig av bakgrunn, er å gjøre aktivitetsskolen (AKS) tilgjengelig for flere.

Men i stedet for å målrette satsingen til de familiene som trenger det mest, velger byrådet bokstavelig talt å dele byen i to. En slik politikk bidrar til å forsterke heller enn å bygge ned de sosiale skillelinjene i denne byen, og tar Oslo i feil retning.

De innfører nå gratis halvdagsplass i AKS til alle barn i de østlige bydelene, mens alle i de vestlige bydelene må betale, helt uavhengig av foreldrenes økonomi. Venstre har utfordret byrådet på denne politikken gjentatte ganger, fordi vi vet at det også finnes barn i de vestlige bydelene der familiens økonomi er et hinder for at barna deltar i AKS. Vi mener byrådets politikk både stigmatiserer østkanten og overser problemene i vest. Våre initiativ til en bedre fordeling der pengene heller brukes på lavinntektsfamilier over hele byen har vært kategorisk avvist.

Et tredje område er byrådets holdning til de store investeringene i nye kulturbygg i Oslo. Allerede i november kom meldingen om at byrådet vurderte å skrinlegge planene for et nytt hovedbibliotek i Bjørvika. Etter en lang offentlig debatt med stort engasjement og press fra mange av byens bokelskere og bibliotekbrukere, konkluderte byrådet heldigvis med å bygge biblioteket.

Samtidig la de fram forslag om å leie ut store deler av arealet til kommersiell virksomhet, noe som reduserer ambisjonsnivået for bibliotekpolitikken i Oslo og dermed bidrar til å svekke kulturtilbudet i byen sammenliknet med et fullverdig bibliotek.

For Venstre er vedtakene om å realisere det nye hovedbiblioteket i Bjørvika blant våre viktigste seire fra tiden i byråd. Nå frykter vi at disse viktige kultursatsingene blir blant de første ofrene for sparekniven fra finansbyråd Steen, at bibliotektilbudet i Oslo blir dårligere og at Bjørvika blir en mindre tilgjengelig og mangfoldig bydel enn det burde være.

Et fjerde område der byrådet viser nye takter er idrett. Da Venstre satt i byråd, var vi opptatt av å følge idrettens egne prioriteringer av hvilke anlegg som skulle bygges og rehabiliteres for å få idretten til å samarbeide framfor å slåss mot hverandre. Da er det skuffende at det rødgrønne byrådet ved første korsvei i budsjettet for 2016 i stedet velger å se bort fra idrettens øverste prioritering, nemlig å realisere en skytehall på Åsland, og heller bruker pengene på å bygge kunstgressbaner som var langt lavere prioritert av idretten selv.

Det er viktig at det bygges anlegg for alle idretter i Oslo, ikke bare de største idrettene, og at kommunen møter både den organiserte og den egenorganiserte idrettens behov framfor å gi etter for de sterkeste lobbyistene.

Etter valget lovet Venstre å være et konstruktivt opposisjonsparti som skulle støtte byrådet når de gjorde noe riktig, men være tydelige når vi mener de går i gal retning. Derfor har vi blant annet støttet ambisjonene om færre biler i sentrum og satsingen på flere lærere i Osloskolen. Men på flere områder som har vært viktige for Venstre i byråd ser vi dessverre allerede nå at byrådet tar små skritt i gal retning.

Heldigvis er det nok av tid igjen for å komme på rett kurs. Venstre bidrar gjerne til å finne gode politiske løsninger i bystyresalen fram mot neste valg.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer