100 låter som oppsummerer karrieren til Neil Young

Lad opp til konserten i Bergen med vår spilleliste.

KLAR FOR BERGEN: Neil Young på scenen med Crazy Horse i Wien tidligere denne måneden. Foto: Hans Klaus Techt / EPA / NTB Scanpix
KLAR FOR BERGEN: Neil Young på scenen med Crazy Horse i Wien tidligere denne måneden. Foto: Hans Klaus Techt / EPA / NTB ScanpixVis mer

I morgen, fredag 1. august, er det duket for Neil Young & Crazy Horse på Koengen i Bergen. Forrige gang han spilte der var i 2008.

Settlista fra konserten i København onsdag kveld (se egen faktaboks) bærer bud om en blanding av folkekjært og obskurt, gammelt og nytt.

Mange vil sikkert glede seg over hele tre spor fra «Ragged Glory»-albumet, den buldrende revitaliseringsklassikeren og Crazy Horse-comebacket fra 1990. At albumets to 10-minutterslåter «Love To Burn» og «Love and Only Love» begge spilles, borger for langstrakte gitarutskeielser.

Karriereppsummering De episke gitarlåtene er én av Neil Youngs mange grunnstillinger, og grundig representert på Dagbladets 100 låters Neil Young-spilleliste, som er håndplukket av mangeårige musikksjef Sven Ove Bakke.

- Neil Young er jo kjent for å bli rastløs og reise seg relativt ofte fra disse grunnstillingene, enten det er langkjør med Crazy Horse, rolig akustisk visecountry eller de mange skranglete mellomposisjonene derimellom. Denne spillelista består ikke av Neil Youngs 100 beste låter, den lista ville sett annerledes ut, men er et forsøk på å gi en representativ oppsummering av Neil Young-katalogen. Alle studioalbum som er tilgjengelig er representert med minst én låt, forklarer Bakke.

Uten filer Det siste tiåret har vi fått både miljøvernrockopera («Greendale») og et par omstridte coverlåtalbum («Americana» og årets ferske «A Letter Home») som en del av en tilsynelatende ustanselig strøm av Neil Young-plater.


HØR DAGBLADETs
NEIL YOUNG-SPILLELISTE:

- Neil Young opererer helt uten filter, og det er hans store styrke og svakhet på samme tid. Det er åpenbart kort vei og lite motstand mellom idé og ferdig produkt, hvilket kan være frustrerende når man setter dette opp mot gullalderen hans på 70-tallet og de gode comebackårene på 90-tallet. Men heller det enn å være forutsigbart kjedelig, mener Bakke.

100-låterslista reflektere tydelig at Neil Youngs 70-tall er grundig kanonisert. Spillelista er satt opp kronologisk, og det går mer enn 50 låter før vi når fram til 80-tallet.

- Jeg tilhører CD-generasjonen som fikk vårt grunnkurs i Neil Young via «Decade»-samleplaten som dekker årene 1967-1977. Utvalget i spillelista bærer nok preg av det, innrømmer Bakke.

Sjeldent gull Han har også funnet rom i lista for noen sjeldenheter fra den store «Archives»-boksen som kom i 2009, og et knippe låter fra det bejublede akustiske konsertopptaket fra Massey Hall i 1971.

- Man må kanskje være over gjennomsnittlig fan for å finne glede i demoer fra Buffalo Springfield-tida eller en alternativ innspilling av «Everybody Knows This Is Nowhere», men i et 100-låters utvalg er de selvsagte, sier Sven Ove Bakke.

FØLG DAGBLADET PÅ SPOTIFY:

Trykk her for å komme til spillelista med 100 Neil Young-låter her.