Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

100% Macho

Speil, speil på veggen der. Hvem er tøffest i filmverden her? Jackie Chan, Rambo og alle de andre slåsskjempene fra moderne film blir slått ned i støvlene. Svaret er nemlig Steve McQueen - mannen som var så tøff at Charles Manson satte ham opp på dødslista si.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Magasinet «Total Film» har kåret tidenes tøffeste filmskuespillere, det som går under hedersbetegnelsen ekte mannfolk.

Og ved hjelp av ulike faktorer har de så satt sammen en liste over de 30 tøffeste og råeste skuespillerne gjennom filmens historie.

Barskelista er basert vel så mye på hva skuespillerne har gjort før de ble fanget av Hollywood, som på hva de har prestert i kinomørket.

En viktig egenskap i denne uhøytidelige machokåringen har vært hvordan skuespillerne tedde seg privat. Om det skal være årsaken til at machomenn som Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger og Bruce Willis ikke nådde opp, vites ikke. Heller ingen norske filmtøffinger har fått plass på lista.

1. STEVE McQUEEN

«Han var æresmedlem av stuntmennenes organisasjon, representerte USA i off-road motorsykkelrace, trente kampsport med Bruce Lee og dyrket racerbilsport i 130 og mer kilometer i timen. Han var også en våpenfrik som aldri forlot sitt hus uten en revolver, ettersom han fant ut at han sto på Charles Mansons dødsliste. En modig mann som også innrømmet at han hadde redsel.»

2. JACKIE CHAN

«Han startet med å sparke og skrike allerede i mamma Chans mage, og har siden fortsatt med det i sine macho-harry-småkomiske-filmer.»

3. JAMES STEWART

«Det er vanskelig å forstå at denne mannen med hundeøyne er tøffere enn de fleste, men han var en krigsveteran i det amerikanske luftforsvaret.»

4. LEE MARVIN

«Han påsto han lærte seg skuespilleryrket under 2.verdenskrig, da han lot som han var uredd da han slåss mot japanerne.»

5. BRUCE LEE

«Han er blant toppene, ene og alene for sine muskler. Han var et levende våpen, og innførte sin egen kampsport: jeet kune do.»

6. CHUCK NORRIS

«Var profesjonell verdensmester i karate i 1968, slo igjennom i rollen som Colt i 1972. Har klare begrensninger som skuespiller og filmene er småreaksjonære.»

7. JOHN HUSTON

«Laget tøffe kvalitetsfilmer, og var bra både til å bokse og tyrefekte.»

8. YAKIMA CANUTT

«Ganske ukjent for de fleste, men en cowboy som gjorde stunt for både John Wayne og Clark Gable. Fikk Æres-Oscar i 1967 og sa: - Folk vil bli overrasket over hvor mye en mann og en hest kan gjøre sammen.»

9. EDDIE BUNKER

«Den yngste som noensinne har sittet innenfor murene på San Quentin-fengslet, løslatt og puttet på FBIs liste over de mest ettersøkte. Forfatter og skribent. Spilte Mister Blue i Tarantinos «Reservoir Dog's».»

10. AUDIE MURPHY

«Slo igjennom i John Hustons film «The Red Badge Of Courage», soldat under krigen,og slet etterpå med post-krigstraumer. Omkom i en flyulykke i 1971.»

11. JACK PALANCE

«En gang beskrevet som å være en saltaske med øyne.»

12. ROBERT MITCHUM

«Den eneste forskjellen på meg og andre skuespillere er at jeg har tilbrakt mer tid i fengsel enn dem, sa Mitchum om det å være mann i Hollywood.»

13. LEE ERMEY

«Var selve bildet på hvordan en US Marines' drillinspektør oppfører seg i Stanley Kubricks «Full Metal Jacket». Lee Ermey tilhørte da også marinejegerne før han ble skuespiller.»

14. BURT REYNOLDS

«Hadde det ikke vært for at Reynolds fikk ødelagt knærne sine i en bilulykke, hadde vi sluppet å se ham i filmer som «Smokey and the Bandit». Som ung var han nemlig meget god og lovende i amerikansk fotball.»

15. RICHARD FANSWORTH

«Stuntmann siden 1930-tallet, en av gutta for å si det sånn macho. Fikk et visst gjennombrudd som hyggelig eldre mann i filmen «The Straight Story».»

16. WOODY STRODE

«En atlet, en karakter-skuespiller, blant annet fra filmen «The Man Who Shot Liberty Valance». Stuntmann og amatørbryter.»

17. CHARLES BRONSON

«Sleit seg ut i kullgruvene i Pennsylvania mens han fortsatt het Charles Buchinski. Ble stjerne, men glemte aldri hvor han egentlig kom fra. Under jorda.»

18. ERROL FLYNN

«Før han ble skuespiller var han politimann på Papua Ny-Guinea, vasket gull i Australia, plyndret skipsvrak og var med på haifiske.»

19. SAM PECKINPAH

«Mannen bak filmene «The Getaway» og «The Wild Bunch». Erklærte seg sjøl som erkemacho for å tilfredsstille sin far.»

20. KLAUS KINSKI

«Jeg er min egen Gud, min egen dommer og min egen bøddel, var Kinskis livsmotto.»

På de neste plassene fulgte disse:

21. JAMES CAAN

22. BURT LANCASTER

23. LENNY McLEAN

24. ORSON WELLES

25. VINNIE JONES

26. OLIVER REED

27. JAMES COBURN

28. DOLPH LUNDGREN

30. JEAN-PAUL BELMONDO

KONGEN AV COOL: De gamle er fortsatt eldst -og tøffest. 60-talls helten Steve McQueen er filmhelten over alle helter.Foto: SCANPIX