100-timers gutta

De lever i tida. De forventer effektivitet. Og magesår. Og 100 millioner i aksjeopsjoner som uføretrygd før de fyller tretti og førtidspensjonerer seg.

Eller er utbrent og akterutseilt. Knut Olsen i Redaksjon 21 tok opp guttas arbeidsmani i går - det ble ganske så morsomt.

Jan Rune Størseth begynte som rørlegger, men nå er han internettgründer i selskapet Fastweb.

100 timer

Han sier han jobber 100 timer i uka. Nå vet ikke vi om eksrørlegger Størseth har trening i å skrive timer med gaffel, men 100 timer i uka? Jobber du fjorten timer i døgnet sju dager i uka, mangler du bare to timer ekstra overtid på å nå det målet. Men så kunne den stolte gründer også skryte på seg fire magesår - og sov han tre fire timer i døgnet, tenkte han på jobben da også. På en måte kan slike gründere minne om husmødre med støv på hjernen. Størseth brukte tida si i studio til å si akkurat det samme en rekke ganger på rad. Mennesker blir vel slik når de blir slitne.

Alternativer

Så finnes det altså alternativer. Problemet er at de kalles 07 06 05 og ledes av blant annet Ingebrikt Steen Jensen - som ikke lenger jobber 100 timer i uka. Dels fordi han allerede har tjent sine millioner, og dels fordi han nå sannsynligvis jobber 60 timer uka i Dinamo og seksti timer i uka i Stabæk Fotballklubb. Resten av tida er han på radio og tv og snakker om viktigheten av å slappe av og være et helt menneske. Som avdelingslederen i Bærum kommune sa, da han hadde tatt seg en time fri:

- Da jeg hørte Steen Jensen snakke om å ta det med ro i radioen - da ble jeg stresset da. Budskapet passet overhodet ikke med framføringen - det ble for masete. En litt beskjemmet Steen Jensen gjennomførte så Redaksjon 21 i halv hastighet. Det var behagelig å høre på. Og navnet 07 06 05 da - det finnes jo de av oss som blir stresset av nedtellinger også.

Rolig og rutinert

Denne typen temaer er blant dem Knut Olsen behersker best - de som både er aktuelle, men også litt på skeive i nyhetsbildet. Olsen var rolig, rutinert, passe skarp og styrende.

Kveldens andre debatt var vårens klassiker: strandadel mot allmenningsrett, med «riv ned gjerdene» som bakgrunnsmelodi.

Det går mot tøffe tider for strandeiere - som nå frykter at tomtene deres vil bli brukt som offentlige toaletter dersom allmuen får full tråkkerett rundt hushjørnene. Og det er jo en løsning på det hele: IT-drontene kan bruke millionene sine på å kjøpe opp strandlinjeeiendommene - som de selvsagt aldri har tid til å bruke. Og mens flittigmaurene jobber kan allmuen nyte strandtomtene usjenert av masete grunneiere.