VETERAN: I går møtte Manoel de Oliveira paven. I dag møtte den spreke regissøren pressen i Canes Foto: AFP PHOTO / VALERY HACHE
VETERAN: I går møtte Manoel de Oliveira paven. I dag møtte den spreke regissøren pressen i Canes Foto: AFP PHOTO / VALERY HACHEVis mer

101-åring går i gang med ny film

Regissør Manoel de Oliveira er Cannes' absolutte filmveteran.

||| CANNES (Dagbladet):

Så er det tydeligvis ikke så ille å bli gammel likevel.

Riktignok støttet den portugisiske regissør Manoel de Oliveira seg på en stokk da han ankom Cannes i dag.

Men i en alder av 101 år må vel det nesten kunne sies å være lov.

Regissøren, som lagde sin første dokumentarfilm allerede i 1931, er i filmbyen med sin «O Estranho Caso de Angélica» («Det merkelige tilfellet Angélica»).

Filmen konkurrerer i det offisielle sideprogrammet Un Certain Regard - som i 1998 fikk sin egen pris for å anerkjenne unge talenter.

Men kanskje er han ikke feilplassert i konkurransen likevel, for selv om han har nådd en anselig alder, var det en imponerende sprek de Oliveira som holdt pressekonferanse i dag.

Fremtidsplaner
Med den ubøyelige bestemtheten til en eldre herre og det noe tåkete ordvalget til en sann kunstner ble det en mildt sagt uforutsigbar seanse, der man aldri helt kunne vite hva 101-åringen ville ende opp med å svare på spørsmålene.

Men noe han var helt klar på, var at han ikke akter å gi seg.

- Absolutt har jeg nye prosjekter på gang, men akkurat hva slags film det kan bli, vet jeg ikke. Man vet aldri hva skjebnen vil, sa han.