Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

102 år og debutant

102-åringen George Dawson lærte å lese og skrive da han var 98, og gir nå ut sin første bok.

Ikke alle bokdebutanter faller inn i kategorien «ung og lovende». George Dawson (102) fra Dallas i USA har i samarbeid med barneskolelæreren Richard Glaubman gitt ut boka «Life Is So Good».

Lynsjet av klanen

Boka tar for seg Dawsons liv i 1920- og 30-årene, da den fryktede Ku Klux Klan var på frammarsj. Dawson opplevde at venner og familiemedlemmer, blant annet hans far, ble lynsjet av klanen.

I boka forteller han også historier fra slaveritiden, som besteforeldrene hadde opplevd.

ABC som 98-åring

Den nybakte forfatteren jobbet fra han var fire, og fikk aldri noen skolegang. Han kunne derfor ikke lese og skrive som voksen, noe han klarte å skjule for sine sju barn ved å få dem til å lese hjemmeleksene sine høyt. Først som 98-åring begynte han på voksenopplæring.

- Jeg gikk gjennom ABC-boka på to dager - jeg hadde det travelt, kommenterer han til New York Times. Nå leser han i Bibelen hver dag.

Drakk sist i 1928

Glaubman leste om Dawson i The Seattle Times, og ble rørt av den gamle mannens pågangsmot. Han reiste til Dallas for å besøke den lærevillige gamle mannen, og endte med å flytte inn hos ham for å hjelpe ham med nedtegnelsen av historien.

- Jeg har spist riktig, og har aldri røkt, svarer Dawson når New York Times spør om hemmeligheten bak hans lange liv. Sist han drakk alkohol var 1928.

- Men jeg likte det ikke, sier han. Jeg gjorde det bare fordi det var noe gutta gjorde.

Mer i New York Times

Mer om Dawson på hjemmesiden til Centenarians Club i New York

GIR UT BOK: George Dawson lærte å lese og skrive som 98-åring. Nå er han 102, og gir ut bok.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling