11 menn ut

Skeiv fotball

Godt tema. Dårlig utført.

FILM: «Hadde du drukket deg full og banket kona di, så hadde det vært relativt akseptert, men hadde du sagt at du var homofil, så hadde det vært forferdelig. Det kunne ødelagt karrieren din.»

Ordene over tilhører den tidligere irske landslagsspilleren Tony Cascarino, og ble uttalt i 2005 da det engelske fotballforbundet holdt sitt første homofobiseminar. To år etter er det fremdeles like få homofile engelske fotballspillere. I Norge og resten av verden er situasjonen den samme. Fotball framstår som en homofri sport.

Róbert I. Douglas’ «11 menn ut» problematiserer dette, og handler om stjernespilleren Ottar Thor som blir sparket fra laget etter at han står fram som homofil. Løsningen blir å spille for tredjedivisjonslaget «Pride United», et lag som etter hvert kun består av homser. I tillegg sliter Thor med familielivet, og neglisjerer sin 13 år gamle sønn fullstendig fordi han er for opptatt med å leve ut sine lenge innestenge, våte fantasier.

Det er bra at noen påpeker at fordommer som tilhører middelalderen fremdeles rår i samfunnet. Og det er bra at noen lager film om og med homofile, men rent bortsett fra temaet, er «11 menn ut» en uinteressant og ganske amatørmessig affære. Figurene som fremstilles er lite troverdige og endimensjonale, og historien, der homselaget vinner kamp på kamp og til slutt møter Ottar Thors gamle lag i cupfinalen, makter aldri å engasjere.