11 menn ut

Skeiv fotball

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Godt tema. Dårlig utført.

FILM: «Hadde du drukket deg full og banket kona di, så hadde det vært relativt akseptert, men hadde du sagt at du var homofil, så hadde det vært forferdelig. Det kunne ødelagt karrieren din.»

Ordene over tilhører den tidligere irske landslagsspilleren Tony Cascarino, og ble uttalt i 2005 da det engelske fotballforbundet holdt sitt første homofobiseminar. To år etter er det fremdeles like få homofile engelske fotballspillere. I Norge og resten av verden er situasjonen den samme. Fotball framstår som en homofri sport.

Róbert I. Douglas’ «11 menn ut» problematiserer dette, og handler om stjernespilleren Ottar Thor som blir sparket fra laget etter at han står fram som homofil. Løsningen blir å spille for tredjedivisjonslaget «Pride United», et lag som etter hvert kun består av homser. I tillegg sliter Thor med familielivet, og neglisjerer sin 13 år gamle sønn fullstendig fordi han er for opptatt med å leve ut sine lenge innestenge, våte fantasier.

Det er bra at noen påpeker at fordommer som tilhører middelalderen fremdeles rår i samfunnet. Og det er bra at noen lager film om og med homofile, men rent bortsett fra temaet, er «11 menn ut» en uinteressant og ganske amatørmessig affære. Figurene som fremstilles er lite troverdige og endimensjonale, og historien, der homselaget vinner kamp på kamp og til slutt møter Ottar Thors gamle lag i cupfinalen, makter aldri å engasjere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer