11. september i kritisk lys

Kritikken mot amerikanske myndigheter er seriøs og massiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les også:

• Ekstreme synspunkter

• Konspirasjon i ruiner

• SINTEF presiserer

• Konspiratorisk suppe

• Trist fra Tunstad

DEN OMFATTENDE kritikken i av de offisielle versjonene av 11. september, 2001, har vært et tabubelagt tema i norsk offentlig debatt. Det store engasjementet både for og mot mitt debattinnlegg i Dagbladet (19.09) bærer tydelig bud om det. Pressen har hatt en forutsigbar og stereotyp vinkling på nær sagt alle oppslag som har vært viet 11. september, med Le Monde Diplomatique som hederlig unntak. Erik Tunstads motinnlegg (22.09) og flere politikeres utsagn bærer preg av å ha lite kjennskap til saken. Selv har jeg undersøkt mange av elementene i fortellingen om 11. september relativt grundig, og dokumentert mine spørsmål og synspunkt i et publisert essay (se http://www.samtiden.no/06_3/art3.php). Her er det en rekke kildehenvisninger til seriøse forskere og troverdige miljøer fra mange samfunnsområder.

STATISTIKKEN VISER nå at over 70 millioner stemmeberettigede amerikanere vil ha en ny uavhengig gransking. Som et eksempel på det sendte en allianse av blant annet 100 amerikanske prominente opinionsdannere og familier av omkomne i november 2004 en godt dokumentert anmodning til statsadvokaten i New York, Eliot Spitzer. Der ber de om en «immediate inquiry into evidence that suggests high-level government officials may have deliberately allowed the September 11th attacks to occur.» Spørsmålene som stilles dreier seg blant annet om luftforsvaret som sviktet i alle ledd, om lederskapet som feilet, om finansiering av de anklagede terroristene av Pakistansk etterretningstjeneste og om kollapsen av World Trade Center 7. Anmodningen er signert av nærmere 13 000 mennesker. Blant dem er tre presidentkandidater (Nader, Badnarik og Cobb), medlemmer av den første Bush-administrasjonen, Washington-veteraner, tidligere ansatte i etterretningstjenester, en tidligere ambassadør og «Chief of mission to Iraq», Edward L. Peck, fem ganger kongressmedlem Cynthia McKinney, militære veteraner, flere bedriftsledere og kjente aktivister, en rekke professorer (blant annet fra Berkeley), advokater, forfattere, osv. (se www.justicefor911.org). Anmodningen har så vidt meg bekjent ennå ikke blitt besvart fra statsadvokatens kontor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer