NYE SPØRSMÅL: En offentliggjort delrapport om 11. september 2001 gir næring til nye spekulasjoner om Saudi-Arabias rolle i terrorangrepene på New York og Washington DC. Foto: AP / NTB Scanpix
NYE SPØRSMÅL: En offentliggjort delrapport om 11. september 2001 gir næring til nye spekulasjoner om Saudi-Arabias rolle i terrorangrepene på New York og Washington DC. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

11. september og røyken fra pistolen

Er Saudi-sporet like hett etter 14 års hemmelighold?

Kommentar

En 28-siders rapport om Saudi-Arabias rolle i terroraksjonen 11. september 2001 ble sist fredag offentliggjort i USA. Den har vært holdt hemmelig i den amerikanske kongressen i nesten 14 år. Men bidrar den til å stanse konspirasjonsteoriene?

Ja, mener den nåværende regjeringen i Saudi-Arabia. «Vi håper at offentliggjøringen av disse sidene en gang for alle vil oppklare alle spørsmål eller mistanker omkring Saudi-Arabias handlinger, intensjoner, eller langvarige vennskap med USA», het det i en uttalelse fredag fra kongedømmets ambassadør i USA.

Nei, mener aktivistgruppa 28pages.com som i årevis har kjempet for at dokumentet skulle bli frigitt: «Kampen for innsyn er ikke over: De 28 sidene åpner for massevis av foruroligende spørsmål som folk i verden fortjener svar på.»

De 28 sidene er den hemmeligholdte delen av en kongressrapport fra 2002 om mulig saudiarabisk medvirkning til terrorangrepene på New York og Washington året før. At disse sidene ble holdt unna offentligheten har vært gjenstand for fantasifulle og omfattende konspirasjonsteorier. Enkelte har uttrykt offentlig at det var Saudi-Arabia og ikke Irak som burde ha vært det riktige målet for en amerikansk invasjon i etterkant. Både kongressrepresentanter og pårørende etter 11. september-ofrene mener at det finnes bevis i rapporten for at høytstående personer i Saudi-Arabia hadde interesse av å beskytte al-Qaida-terroristene.

Mistenksomheten har ikke akkurat avtatt med årene. Det hvite hus har åpenbart bestemt seg for at alle konspirasjonsteorier nå er modne for å skrinlegges. Uttalelsen fra pressetalsmann Josh Earnest var ment å sette en sluttstrek for videre spekulasjoner: «Denne informasjonen endrer ikke vurderingen fra USAs regjering om at det ikke finnes bevis for at regjeringen i Saudi-Arabia eller høytstående individer i Saudi-Arabia finansierte al-Qaida.»

Men mistanken er ikke lagt død med offentliggjøringen av de 28 sidene. Tidligere senator Bob Graham fra Florida var en av lederne for den opprinnelige kongresshøringen om «Saudi-saken». Senere har han vært en av pådriverne for offentliggjøring av papirene. Han uttalte til CNN før helgen at de 28 sidene «nesten har vært som korken i vinflaska. Når den er ute, vil selve vinen forhåpentligvis begynne å renne ut.» Graham har stilt spørsmål ved vitsen i å hemmeligholde angivelig ufarlig informasjon i 14 år.

Innholdet i flaska er potent nok, vil mange mene. Her er ny informasjon om forbindelse - både økonomisk og telefonisk - mellom daværende saudiske Washington-ambassadør prins Bandar bin Sultan og al-Qaida-mistenkte. Prinsen var en nær venn av Bush-familien.

Hva dette betyr? Det kommer fortsatt an på øynene som ser.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.