11 uovervinnelige menn

Tre timer og tjuefem minutter på Bollywood-vis blir stor underholdning.

Indisk filmindustri kverner ut 900 filmer i året. Fem milliarder billetter selges hvert år. «Lagaan» er luksusutgaven av en Bollywoodfilm, nærmest «Made for export». Resultatet ble Oscar-nominering, i konkurranse med vår «Elling».

Veddemål

Vi er i India under koloniherredømmet. En arrogant drittsekk av en britisk kaptein bøller sadistisk med Raja og bønder. Bare en mann våger å stå imot: Bhuvan, spilt av den indiske superstjernen Aamir Khan.

Utfordringen blir et veddemål: Bøndene må lære seg cricket på tre måneder. Vinner de over britene, slipper de lagaan (skatt) i tre år. Taper de, må de betale trippel lagaan og sulte i hjel.

Bhuvan samler et uvanlig lag bestående av vismenn og stumme, krøplinger og muskelbunter, hindu og muslimer. Selv en kasteløs er med på laget. Og vakre Gauri elsker selvsagt Bhuvan, men søsteren til den sadistiske kapteinen forelsker seg også. Og hun lærer laget cricket. Når da ikke alle synger og danser.

Ingen undertekst

Her finnes ikke undertekst. Det du ser er det som er. Og det er en stor og særdeles underholdende film. Trenger vi noe forklart som selv ikke tre og en halv time gir plass til, får vi raske sammendrag av en fortellerstemme. Og selve lengden sprenger våre grenser.

De siste åtti minuttene er i sin helhet viet den store cricketkampen, gjenfortalt nærmest slag for slag. Og dette er cricket som kampsport.

Å se filmer som «Lagaan» er som å finne tilbake til en filmsjanger Europa har latt dø ut. Her bør man bare skru ned stresset, ta sin tid og følge med: «Lagaan» er annerledes, romantisk filmspenning. Men aller helst skulle jeg selvsagt gjerne sett inderne knuse britene på en indisk landsbykino.