Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

113 dager gjenstår

Kremen av norsk ungdom og kremen av en norsk programleder vil etter hvert møte kremen av svensk ungdom og kremen av en svensk programleder.

TV: Velkommen til kamerahuset. Velkommen til sjette utflod av «Big Brother». I går kveld med helikopter, bind foran øynene, duskete damer i rødt, hvitt og blått, reklamepauser, heiagjeng og en langdryg presentasjon av de ni norske som er funnet verdig til å være med på kanskje tidenes viktigste storebror-tv. Den som heretter skal forpeste oss de nærmeste 113 dagene. Akk, i det året vi feirer 100 år siden unionsoppløsningen.

Landsmoder

Forpeste? Unnskyld, underholde for de mange som er Big Brother-rusa. De som liker gapestokk-fjernsyn som gjør begrepet white trash til tertefin høykultur. Moro? Litt.

* KRIG ER FRED

FRIHET ER TRELLDOM

UVITENHET ER STYRKE

Apropos finkultur, norskeverten i år er Rita Mognstad Øyseth. Vi snakker selvsagt om Brita Møystad Engseth, 38 år gammel, godt gift, pen i pels og konfeksjon og som skapt for å lede våre norske helter i hus. Tv-messig er det som om Grand Prix møter Idol og får et overvektig barn døpt «Big Brother».

Brita har tidligere anmeldt film, skrevet om moter og gått en god Big Brother-skole som kulturredaktør i Dagsavisen. Nå er hun frelst og fri. Hun er kommet seg vekk fra finkulturens humørløse jammerdal. Ja, hun er godt betalt og helt hjemme i dette showet.

Ingenting å utsette på hennes debut: Raus, varm, kjølig, humørfylt, karikert, godslig, ironisk på de riktige stedene, ja rett ut en landsmoder for vårt unionslag som skal kjempe om en million kroner og et kjendisliv i Se &, Her &Nå, retten, VG og Dagbladet.

Som Frp

Norskegjengen, som etterhvert skal møte svenskene, er de som vil fylle tabloidaviser på begge sider av kjølen med seersuksessgarantier som sex, gråt, fjert, tiss, småvold, fyll og kanskje smakebiter fra selve livet selv, hvem vet. Bare sendetiden kan gi oss de korrekte svar.

Nå, nå. Det er lite å hisse seg opp over lenger.

«Big Brother» er tv-underholdningens svar på Fremskrittspartiet, det reneste overfladiske og populistiske sludder.

Farlig sludder? Nei, egentlig ikke. I motsetning til Frp er jo fjernsynet demokratisk, det lar seg skru av. Men, det er lov å henge med også. Alt er lov, «Big Brother» I love you. Med jugekors som i BB.

* Den sier at tiden leger alt,

at en glemmer all sorg, min venn,

men tårer og smil fra min ungdoms april

de verker i hjertet minn enn!

* Hentet fra George Orwells roman «1984».

"http://www.dagbladet.no/kultur/2005/01/30/421863.html">Big Brother-Brita: - Ikke lenger fanget i kulturhelvetet

GAPESTOKK-FJERNSYN: «Big Brother» er tilbake - denne gang som landskamp mellom Norge og Sverige og utvidet til 114 dager.