Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut
Ordet i sin makt: Vinnerne av kåringen.
Ordet i sin makt: Vinnerne av kåringen. Vis mer

DEBATT

Dagbladet kårer:

12 kvinner som gjør oss klokere

Dette er Norges beste kvinnelige talere.

Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Margreth Olin

Filmregissør og manusforfatter

Filmregissør: Margreth Olin. Foto: Larsen, Håkon Mosvold
Filmregissør: Margreth Olin. Foto: Larsen, Håkon Mosvold Vis mer

Olin tar ofte utgangspunkt i menneskene hun har møtt og vil hjelpe, gjennom å fortelle deres historier. Hun er intens, nesten dirrende emosjonell, men alltid med en høyere himmel over talene, som dras i retning av appeller – fordi de har en form som krever stillingtagen av dem som hører på.

Olin er like inderlig enten hun snakker om enslige mindreårige asylsøkere, om førsteklassingenes kår i skolen eller mennesker med Downs syndrom. Og plasseres, slik hun selv treffende sa det da hun mottok Zola-prisen 2013, i en tradisjon som ansvarliggjør sin samtid, oss selv og våre ledere.

Anine Kierulf

Jurist og fagdirektør ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter

Jurist: Anine Kierulf. Foto: Ruud, Vidar
Jurist: Anine Kierulf. Foto: Ruud, Vidar Vis mer

Kierulf er en språklig bevisst og elegant taler med en strålende evne til å konkretisere og levendegjøre prinsipielle temaer om ytringsfrihetens juridiske, men også sosiale og kulturelle sider. En viktig og svært aktuell stemme i både taler og tekst.

Toril Moi

Professor ved Duke University

Professor: Toril Moi. Foto: Mimsy Møller / Samfoto
Professor: Toril Moi. Foto: Mimsy Møller / Samfoto Vis mer

Moi har en tydelig og gjenkjennelig stemme som taler – hun tror på det hun har å komme med. I skrift som i tale er hun personlig – både skarp og varm. Har evnen til å formidle og diskutere – og ta stilling til – komplisert faglig stoff og gjøre det tilgjengelig. Hun gjennomgår tankeskrittene for dem som hører på, steg for steg, «bretter ut» et argument, og har samtidig en holdning til det hun formulerer, hele tiden. Selvsagt er Moi ganske akademisk, men aldri innadvendt. Enten hun snakker om Beauvoir, Wittgenstein eller hva hun selv leste som barn inviterer stilen publikum til å ta stilling.

Siv Jensen

Finansminister og partileder i Frp

Finansminister: Siv Jensen. Foto: Nesvold, Jon Olav
Finansminister: Siv Jensen. Foto: Nesvold, Jon Olav Vis mer

Jensen kjenner alltid sitt publikum, og har en sterk rolleforståelse. Leverer for eksempel «Morna Jens» for partifellene på valgvake, og «statsrådstaler» ellers. Slik oppfyller hun ulike forventninger i forskjellige situasjoner, og sist valgvake oppfylte hun også forventningene om å ta opp tråden fra den forrige.

Som både partileder og finansminister er hun en mester i å tilpasse språkstilen ut ifra den formelle rollen hun har som taler i gitt situasjon. Jensen er alltid økonomisk og effektiv i retorikken. Jensen på talerstolen er en garantist for at poengene når de hun vil.

Kristin Skogen Lund

Adm. dir, NHO

NHO-sjef: Kristin Skogen Lund. Foto: Foto: Ruud, Vidar
NHO-sjef: Kristin Skogen Lund. Foto: Foto: Ruud, Vidar Vis mer

En etterrettelig, trygg, troverdig og engasjert taler. Snakker overbevisende og rett fram, som på NHOs årskonferanse: «Vi har verdensrekord i andel voksne på helsetrygd, samtidig som vi har verdens friskeste folk. Det henger ikke på greip.» Taler som regel til sine egne, men greier samtidig å invitere andre inn. Næringslivets beste pedagog. Leverer på et høyt nivå, og har gjort det i årevis.

Sigrid Bonde Tusvik

Komiker

Komiker: Sigrid Bonde Tusvik Foto: Foto: Junge, Heiko
Komiker: Sigrid Bonde Tusvik Foto: Foto: Junge, Heiko Vis mer

Bonde Tusviks taler griper tak i deg med humor, detaljrikdom og et bredt referanseregister. Fra scenen forstørrer hun små detaljer, ofte i en satirisk form, som tilgjengeliggjør mer kompliserte innsikter for tilhørerne. En av få norske komikere som makter å være bitende sarkastisk og tydelig politisk på en vellykket måte.

Spiller alltid strålende på lag med eget engasjement. Har de siste åra beveget seg stadig mer inn i den rent politiske debatten, men får budskapet aller best fram på egen hjemmebane – som komiker.

Trine Skei Grande

Kulturminister og partileder i Venstre

Kulturminister: Trine Skei Grande. Foto: Foto: Pedersen, Terje
Kulturminister: Trine Skei Grande. Foto: Foto: Pedersen, Terje Vis mer

Skei Grande er alltid gjennomtenkt, men aldri manusbundet – en fri taler, med en misjon. Personlig og engasjert – ikke bare en representant for sin posisjon. Grande er blant landets beste landsmøte-talere, noe hun demonstrerte med åpningstalen i 2017. Etter uker med beskyldninger om resignasjon og press mot egen person, ga hun et parti i motgang en vitamininnsprøytning når det trengte det som mest. Leverer både ektefølt og teknisk godt – og har på kort tid tilført også kulturminister-rollen en personlig dimensjon som taler.

Hadia Tajik

Nestleder Arbeiderpartiet

Nestleder i Ap: Hadia Tajik. Foto: Pedersen, Terje
Nestleder i Ap: Hadia Tajik. Foto: Pedersen, Terje Vis mer

Få talere fra partipolitikken evner å løfte blikket som Tajik, som alltid elegant binder sammen det nære og aktuelle, med historisk bevissthet og prinsipiell overbygning. Hun viser både vidd, eleganse, ærlighet og jordnærhet. Talene til festmøtet for Ivar Aasen på 200-årsdagen i 2013 og til Munch-jubileet samme år, er gode eksempler. I tillegg til å tegne opp de store linjene, tar hun ofte tilhørerne med på omveier uten at noen føler de har rotet seg bort. Tajik er en taler for de store anledninger, som leverer like godt under både høytid og press. Talen til Aps landsmøte i 2017 trekkes ofte fram som en av hennes beste. Blir stadig tryggere og mer personlig i talene sine.

Shabana Rehman Gaarder

Komiker, dramatiker, skribent og aksjonist

Dramatiker og aksjonist: Shabana Rehman Gaarder. Foto: Bendiksby, Terje
Dramatiker og aksjonist: Shabana Rehman Gaarder. Foto: Bendiksby, Terje Vis mer

Rehman Gaarder taler i en humanistisk tradisjon, hevet over den daglige debatten. Setter frihetskamper om kjønn og religion i dag i et historisk perspektiv. Hun er en opprører mot patriarkat, undertrykking og religiøs undertrykkelse, upolert i stilen, men ikke ruskete. Var på sitt beste under lanseringen av Allmenningen, et samleverk om norsk offentlighet, der hun dro hele offentlighetshistorien de siste tiårene, med sitt personlige perspektiv, på åtte minutter. Bruker nesten alltid seg selv og egne erfaringer, men løfter det opp på et overordnet nivå. Holdt under Bjørnsonfestivalen i 2005 en av de beste talene i nyere tid, «Hjertets migrasjon».

Camilla Stoltenberg

Direktør, Folkehelseinstituttet

Direktør: Camilla Stoltenberg. Foto: Nesvold, Jon Olav
Direktør: Camilla Stoltenberg. Foto: Nesvold, Jon Olav Vis mer

Tør som taler å utfordre en toppleder-rolle som er veldig formell. Har utvidet rommet for taler fra det offentlige, og baner med det veien for et tydeligere og modigere byråkrati. Stoltenberg er språklig og logisk i toppklasse, og leverer gang på gang troverdige budskap om kompleks tematikk. Med det både reiser hun debatter, og tenker videre. Ikke på lista som «sprudlende», men som alltid spennende og alltid interessant.

Helga Haugland Byfuglien

Preses i Bispemøtet i Den norske kirke

Preses: Helga Byfuglien. Foto: Johansen, Carina
Preses: Helga Byfuglien. Foto: Johansen, Carina Vis mer

Byfuglien er en taler av nasjonalt format. Hun er lavmælt, stillferdig i stilen, men alltid sterk og gjennomtenkt. Byfuglien er en taler som samler oss – ikke bare om det samtidige, men også om en farbar kurs videre. Talene i forbindelse med 22. juli, da spesielt minnegudstjenesten i Domkirken, er blant de beste. Særlig god er også talen under den nasjonale festgudstjenesten i anledning 500-årsmarkeringen av Reformasjonen: «Jeg skammer meg ikke over evangeliet».

Kristin Halvorsen

Direktør, CICERO. Tidligere partileder for SV og statsråd.

CICERO-direktør: Kristin Halvorsen. Foto: Larsen, Håkon Mosvold
CICERO-direktør: Kristin Halvorsen. Foto: Larsen, Håkon Mosvold Vis mer

Halvorsen fanger deg raskt i sin hule hånd, før hun knytter neven og hamrer løs. Men aldri i blinde, og alltid kontrollert. Hun er svært publikumsbevisst, språklig nøktern, og presis. Med kløkt, humor, engasjement og retoriske perler, holder hun ikke bare gode taler, men også viktige. Forsvarstalen for det rødgrønne samarbeidsprosjektet på SVs landsmøte i 2005 er en av mange som kan trekkes fram. Hennes tale under Gro Harlem Brundtlands 70-årsmarkering ved Arbeiderpartiets landsmøte i 2009, er fem minutter med Halvorsen på sitt beste.

Juryen har bestått av Mina Gerhardsen, Knut Olav Åmås, Ratna Elisabet Kamsvåg og Martine Aurdal.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!