12 millioner Harry Potter-bøker

Rekordstort førsteopplag i USA.

(Dagbladet.no): Lanseringen av den sjuende og siste Harry Potter-boka vil ikke på noen måte forbigås i stillhet, særlig ikke i USA. Der blir forhåndsopplaget på svimlende 12 millioner eksemplarer, melder nyhetsbyrået AP.

Til sammenligning var førsteopplaget på den forrige boka i serien på 10,8 millioner eksemplarer.

I tillegg kjører forlaget Scholastic igang en reklamekampanje verdt flerfoldige millioner dollar. Sånn i tilfelle noen ikke skulle ha fått med seg begivenheten.

Stor reklamekampanje

Kampanjen har fått tittelen «There soon will be 7». Den inkluderer blant annet sju sentrale spørsmål rundt den siste boka. Forlaget vil lansere ett av gangen med to ukers mellomrom fra 17. april, og satser på at fansen vil debattere den på nettsteder, i bokklubber og i «hverdagslige samtaler», som det heter i kampanjen.

2. juni, sju uker før lanseringen, kjører de igang «Knight Bus National Tour», hvor en kopi av den kjente bussen i bøkene besøker 40 biblioteker i hele USA.

I tillegg slippes millioner av Harry Potter-bokmerker, -skriveunderlag og -tatoveringer (!) i forkant av lanseringen.

Stort forhåndssalg i Norge

MAGISKE FORVENTNINGER: Det amerikanske førsteopplaget på den siste Harry Potter-boka blir på hele 12 millioner eksemplarer. Foto: FILMWEB
MAGISKE FORVENTNINGER: Det amerikanske førsteopplaget på den siste Harry Potter-boka blir på hele 12 millioner eksemplarer. Foto: FILMWEB Vis mer

I Norge har forhåndssalget av den engelske utgaven gjennom Bokkilden og Bokklubben foreløpig kommet opp i 6000 eksemplarer, etter at den ble lagt ut for salg 2. februar.

Bokkilden solgte totalt 19 000 eksemplarer av den engelske utgaven av den forrige Harry Potter-boka, og regner med minst like stor pågang i år.

«Harry Potter and the deathly hallows» slippes på engelsk over hele verden 21. juli, ti år etter at den aller første boka i serien kom ut. Hittil har bøkene solgt i 325 millioner eksemplarer på 64 språk. Når boka blir oversatt til norsk, er foreløpig usikkert. Det avhenger av tykkelsen, meldte Damm tidligere i år.