12 nye låter til Quart

Tirsdag om ei uke topper Alanis Morissette Quart-kvelden - med 12 nye låter i gitarkassa.

Quartnytt på SMS:
Få siste nytt om Quartfestivalen direkte på mobilen.
Neste uke er der klart for sørlandets fineste sommeruke. Toppnavna den første dagen er Alanis Morissette og Wyclef Jean.

- Det er en lettelse at vi endelig har fått ja både fra Alanis Morissette og Wyclef Jean, sa quartsjef Toffen Gunnufsen til Dagbladet da den gledelige nyheten hadde tikket inn.

Og fansen i Kristiansand får prøvesmake Alanis\' nye låter, faktisk et ganske stort jafs, skal vi tro ryktene fra den siste måneds turne.

Oppfølgeren til «Supposed Former Infatuation Junkie» er ventet i oktober, og Alanis har testet 12 nye låter for fansen.

Denne gang skriver, produserer og arrangerer Alanis albumet sjøl.

- Jeg vil alltid strekke meg, sier hun til musikkmagasinet Rolling Stone.

Opprinnelig skulle den nye skiva ut i sommer, men på grunn av kontraktforhandlinger med Madonnas Maverick-selskap drog det hele ut.

Barnestjerna som ble voksen

Den canadiskfødte Alanis Nadine Morissette entret rampelyset 10 år gammel. Da landet hun en tv-avtale og en spilte inn sin første singel, «Fate Stay With Me». De neste fire åra opptrådte den pretenåringen Alanis Canada rundt. Da hun var 14 fikk hun platekontrakt, og tenåringspop-Alanis så lyset. Debuten «Alanis» var en samling dansepop-låter. Oppfølgeren «Now Is The Time» i 1992 fortsatte i samme leia, men solgte ikke særlig bra.

17 år gammel flyttet hun underholdnigshovedstaden Los Angeles. Der traff hun låtskriver og produsent Greg Ballard. Kjemien satt, Madonnas Maverick så mulighetene og i 1995 gikk «Jagged Little Pill» ut til butikkene.

Singelen «You Oughta Know» ble gigantisk, og oppfølgersinglene erobret verdens hitlister. Slikt blir det salg av, og «Jagged» solgte rundt 15 millioner eksemplarer.

- En utro eks og en stemme full av brudd og jammer brakte Alanis Morissette fire Grammy, skrev New York Times da prisene haglet over 21-åringen fra Canada.

Avisa sikter her til linja «I\'m here to remind you all the mess you left when you ran away» fra «You Ought To Know».

- Jeg hadde mye aggresjon og var forbanna på mange da jeg lagde det forrige albumet, sa Alanis til Dagbladet.

Årets viktigste

Da tida kom for oppfølgeren var presset stort. Amerikansk media bestemte seg for at det var årets viktigste skive. Alanis måtte nullstille seg fullstendig da hun gikk i studio med «Supposed Former Infatuation Junkie». Men fansen fikk sitt. Hele 78 minutter og 17 låter imponerte blant annet Dagbladets anmelder.

- Når Alanis Morissette følger opp sin 28-millionersselger «Jagged Little Pill» gjør hun det med en intensitet og en kraft som svært få av hennes kollegaer er forunt, skrev Håkon Moslet.

Og Alanis sjøl tok det hele med ro.

- Jeg føler ikke at jeg må selge plater denne gangen. I det øyeblikket vi var ferdige i studio, var jeg ferdig med hele greia, forklarte hun til Dagbladet. <> Alt om Alanis

Wyclefs tur

De siste åra har hun turnert, gitt ut den obligatoriske Mtv-Unplugged-skiva og jobbet med nytt album. Det kommer i oktober, men først kan du høre noen av låtene i Idrettsparken under årets Quart-festival.

Sammen kveld inntar Wyclef Jean Bendiksbukta. Tirsdagens andre hovedattraksjon herjet hitlistene i 1996 etter med hiphop-kollektivet Fugees. «The Score» har solgt over 15 millioner eksemplarer.

Men de fem siste åra har medlemmene Wyclef, Prakazrel Michel og Lauryn Hill hatt soloprosjekter på hjernen. Jean har gitt ut to soloalbum, men den listeaktuelle «The Ecleftic» har ikke nådd sammen høyder som da han stod samlet med Fugees.

Men Wyclef har like mye markert seg som produsent. Han har blant mange jobbet med Santana, gifteklare Sinead O\'Connor og Bono.

- Jeg er en hallik, musikkhallik, sa han til Dagbladet da han gjestet Oslo i februar. Da holdt rappstjerna et tre og halv timers DJ-show på Barock.

Dagbladet meldte om en kveld som endte opp i en gedigen og usnobbete fest, der Jean ble tilbedet av en rekke Barock-babes. Sikkert greit, for han var midt i en skilsmisse og planene framover var klare.

- Den neste kona mi skal være hvit. Grunnen er at jeg vil ha et blandingsbarn. Jeg vil ha en baby med blå øyne, fortalte Jean til Dagbladet.

Vel, det blir vel en rekke blå øyne rettet mot scenen når Wyclef skal sjarmere fansen i Bendiksbukta. <> Alt om Wyclef

Program tirsdag 3. juli

Flere enn disse to superstjernene skal underholde den første festivaldagen. Her har du lista:

Salvador, klokka 15.30 i Bendiksbukta:

Kristiansands rappfavoritt.

Cadillac klokka 15.45 på Idrettsplassen:

Trondheimsband med godt konsertry. Aktuell med albumet «Cure».

Klovner i Kamp, klokka 16.45 i Bendiksbukta:

Rapp på norsk. Aktuelle med «Bjølsen Hospital».

Goldfinger klokka 17.15 på Idrettsplassen:

Hardtarbeidende skapunkere fra amerikas vestkyst.

Nikka Costa, klokka 18.15 i Bendiksbukta :

Amerikansk r&b-sanger med gode røtter. Fatter Don Costa produserte en rekke hits for blant annet Frank Sinatra. Aktuell med «Everybody Got Their Something».

LOK, klokka 18.45 på Idrettsplassen:

Svenske oppvarmere for AC/DC og Megadeth. Hardslående og kjent som et bra liveband.

Stereo MCs, klokka 19.45 i Bendiksbukta:

Har du vært på fest de siste 10 år har du garantert danset til en av Stereo MCs hits fra 1992-skiva «Connected». Så tok engelskemennene seg god tid. Oppfølgeren «Deep, Down & Dirty» kom først i år.

Deftones, klokka 20.30 på Idrettsplassen :

Hardslående band fra statene som kombinerer punk, pop, hiphop og tradisjonell metal. Startet på slutten av 80-tallet men prioriterte å turnere framfor platekontrakt. Men i 1995 havnet de på Madonnas Maverick og gav ut albumet «Adrenaline».

Wyclef Jean stiller i Bendiksbukta klokka 21.30. Alanis Morissette går på scenen på Idrettsplassen tre kvarter seinere.

<> Quartnytt på SMS <>
 • Også i år gir Dagbladet.no deg siste nytt fra Quart via SMS. I 1999 var Dagbladet.no først med musikknytt og konsertanmeldelser via mobil. Flere tusen festivalgjengere fikk terningkastene og musikknyhetene et halvt døgn før alle andre.
 • I år er vi i gang igjen.Send meldingen DBQUART til 1901, og du er i gang!

  Da får du:

 • Nyheter om Quart og Quartklare band fram mot festivalen Værmelding hver dag under Quarten
 • Siste nytt på festivalen
 • Tips om spennende konserter du bør få med deg
 • Konsertanmeldelser via mobil
 • Tjenesten koster bare en krone per melding. Fram mot festivalen vil vi sende ut et par meldinger i uka, under festivalen maksimum ti meldinger per dag.
 • Våre reportere er utstyrt slik at de kan sende de siste nyheterne direkte fra festivalområdet.
 • <>Meld deg på allerede i dag og du får løpende nyheter frem til festivalstart. Du kan når som helst melde deg av tjenesten ved å sende DBQUART STOPP til 1901.