Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sacha Baron Cohen: «Who is America?»

12 politikere er lurt av «Borat»-stjerna: - Han lyver for dem

Sacha Baron Cohens nye tv-show er blitt riksnyheter i USA etter at en rekke høytstående amerikanske politikere står fram som rundlurt.

RUNDLURT: Komiker Sasha Baron Cohen har lurt en rekke politikere i sin nye serie «Who Is America?». I et intervju med CNN forsøker en av de rundlurte politikerne å forsvare seg for hvorfor han leste opp tekst som oppfordret til israelske barnesoldater i kampen mot terror. Video: CNN / Borat / Showtime Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utkledd som en falsk israelsk antiterror-ekspert har den britiske komikeren Sacha Baron Cohen (46) nok en gang rundlurt høytstående amerikanske profiler.

UTKLEDD: I det nye tv-programmet er Sacha Baron Cohen utkledd, noe som gjør det vanskelig for «ofrene» hans å kjenne ham igjen og avsløre bløffen. Foto: NTB scanpix / AP
UTKLEDD: I det nye tv-programmet er Sacha Baron Cohen utkledd, noe som gjør det vanskelig for «ofrene» hans å kjenne ham igjen og avsløre bløffen. Foto: NTB scanpix / AP Vis mer

Den tidligere kongressmannen Joe Walsh trodde han skulle få utdelt en pris for å være «Israel-venn», men ble i virkeligheten lurt til å framstå som positiv til våpenopplæring for småbarn som et tiltak mot skoleskyting.

- På under en måned kan en førsteklassing bli en førsteklasses granatkaster, sier Walsh i et nylig publisert klipp fra Sacha Baron Cohens nyeste tv-program «Who is America?».

Se hvordan den nasjonale nyhetskanalen CNN dekker programmet i videoen øverst i saken.

Programmet hadde premiere søndag, og konseptet går ut på at «Borat»-stjerna, i full forkledning, harselerer med høytstående amerikanske politikere og lobbyister. Det er HBO Nordic som har rettighetene i Norden.

Blant annet er Bernie Sanders og tidligere visepresident Dick Cheney blant dem som er blitt lurt av komikeren. Også politiker Sarah Palin (54) er blitt offer for Cohens satire. Lista over hvem som er blitt lurt av Cohen blir stadig lengre, og teller nå 12 kjente amerikanere, ifølge CNN.

- God skyting, unger!

I rollen som den falske israelske antiterror-eksperten oberst Erran Morad gjennomfører Sacha Baron Cohen falske intervjuer hvor han prøver å få dem til å støtte et prosjekt som skal lære opp treåringer til å bruke våpen.

- I Amerika er det et stort problem med skyting på skoler. NRA vil gi lærerne våpen. Dette er galskap. De burde gi våpen til barna, sier den oppdiktede Morad i videoen.

Prosjektet kaller han «kinderguardian»-prosjektet (et ordspill på «kindergarten» - barnehage, og «guardian» - vokter). Den falske antiterror-eksperten påstår videre at dette er noe de allerede gjør i Israel, og prøver så å få med de amerikanske profilene på å promotere et tilsvarende tiltak for USA. Programmets gjester synes å gå rett på limpinnen.

- Det intensive tre uker lange «kinderguardian»-kurset lar spesielt utvalgte barn, fra 12 til 4 år gamle, bli kjent med pistoler, rifler, halvautomatiske våpen og grunnleggende kunnskap om kanoner, sier Joe Walsh.

Videoen avsluttes med en montasje av sitater fra flere av profilene:

«God skyting, unger!», sier Walsh.

- Ble bedt om å lese fra skjerm

I et intervju med CNN forteller Walsh hvordan han ble lurt av Cohen:

SATIRE: Sacha Baron Cohen er kjent for sine satiristiske humor. Foto: NTB scanpix
SATIRE: Sacha Baron Cohen er kjent for sine satiristiske humor. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Han er en morsom fyr, fordi han får folk til å si dumme ting. Han får folk til å si dumme ting fordi han lyver for dem.

Han forteller videre at da intervjuet var over, ble han bedt om å lese opp fra en skjerm om noen av de innovative produktene som Israel har funnet opp.

Blant annet skal han ha blitt bedt om å lese opp en historie om en fireåring i Israel som skulle ha tatt våpenet fra en terrorist som hadde kommet inn i klasserommet, og på den måten klart å holde terroristen unna. Det skulle være et eksempel på hvordan Israel trener førskolebarn til å bruke våpen, forklarer Walsh.

- Jeg tenkte at dette er ganske sprøtt, men det er Israel, og de er sterke på forsvar. Men vi fant ut at alt var oppspinn. Det var ingen tv-kanal, det var ingen prisutdeling, og det er ganske tydelig at Sacha Baron Cohen ville at jeg skulle si noe helt sprøtt om våpen i Amerika, nemlig: «Vi burde gi våpen til førskolebarn», sier han til CNN.

Våpeninstruksjon for barn

Walsh er ikke den eneste som har uttalt seg tilsynelatende støttende til det oppdiktede «kinderguardian»-forslaget.

En rekke andre republikanske politikere og representanter for amerikanske våpenlobbyer stiller også opp i videoen. Blant dem er tidligere senator og republikaner Trent Lott.

- Jeg støtter «kinderguardian»-prosjektet. Det ville være smart av oss i Amerika å innføre dette også. Dette er noe vi burde tenke på i Amerika, å putte våpnene i hendene på lovlydige borgere, gode folk - om det så er lærere eller dyktige barn, eller førskolebarn, sier Lott i videoen.

Noen av gjestene går imidlertid lenger enn andre, som presidenten for Virginia Citizen Defence League, Philip Van Cleave. Han stiller opp i det som skal være en våpeninstruksjonsvideo for treåringer.

- Sikt på hodet, skuldre, men ikke tærne, ikke tærne. Hodet, skuldre - ikke tærne, ikke tærne. Øyne, øre, mage og nese. Hode, skuldre, men ikke tærne - ikke tærne, synger Cleave i den barnetv-aktige «instruksjonsvideoen», mens Baron Cohen innimellom roper: «Fire!».

NOBBY: Sacha Baron Cohen har i disse dager besøkt Norge for å promotere sin nye film. Som karakteren Nobby snakket Dagbladet med han om Hollywood og hans inntrykk av Sasha Baron Cohen. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!