ULVEMOTSTAND: Dokumentaren «Ut i naturen: Ulvene kommer», som ble vist på NRK1 forrige uke, har påkalt seg rekordmange klager. 
 Foto: http://viltkamera.nina.no
ULVEMOTSTAND: Dokumentaren «Ut i naturen: Ulvene kommer», som ble vist på NRK1 forrige uke, har påkalt seg rekordmange klager. Foto: http://viltkamera.nina.noVis mer

120 klager på NRK etter dokumentar om ulv

Ulvemotstandere mener NRK romantiserer norsk ulvestamme.

Ulvereportasjen som ble vist på NRK tirsdag 10. februar har resultert i mange klager som er sendt til Kringkastingsrådet.

- 120 klager på en uke er veldig mye, sier Erik Berg-Hansen, rådssekretær i Kringkastingsrådet.

Ulvene i Østmarka Han forteller at klagene på sex-programserien «Trekant» og «korssmykke»-saken klarte å hisse på seg enda flere illsinte tv-seere - med omlag 200 klager på hver av de to.

«Ulvene kommer» ble vist på NRK1 for en uke siden. Den handler om ulvene i Østmarka i Oslo.

- Klagene kommer fra jegere, sauebønder, hundeiere og barnefamilier. Samtlige klager kommer fra folk på bygda - ikke én er fra byene. Klagene går på at de mener programmet ikke er balansert. At det maler en rosenrød historie om ulven, sier Berg-Hansen.

Kampanjepreget og grundig Kringkastingsrådssekretæren forteller at han er overveldet av reaksjonene, og at det hele virker kampanjepreget. Her har tydligvis ulvemotstanderne mobilisert og skapt felles front.

- Jeg har ikke lov til å bruke ordet kampanjepreget, men her løper det helt klart en ild i miljøet, sier Berg-Hansen.

Han legger til at dette ikke er noen enkel og lettvint «liker»-kampanje på nettet. Hver klage er begrunnet og velformulert, men bærer tydelig preg at av Distrikts-Norge ikke finner seg i det de mener er romantiserering av ulven i landet.

Grundig behandling «Ut i naturen: Ulvene kommer» er en time og ti minutter lang dokumentar om Østmarkaulven - laget av Ulf Myrvold. Sist NRK ertet på seg seerne med dyreprogram, var med undercover-dokumentaren om pelsdyrhold i fjor.

- Siden dokumentaren satte i gang hele rovdyrdebatten, må vi behandle dette grundig, sier Berg-Hansen.

Kringkastingsrådet skal ha møte torsdag 5. mars. Der vil både NRKs dokumetarredaksjon, regissøren  - samt to eksterne fagfolk være til stede: en ulveforsker og en representant for Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

ØSTMARKA: En av ulvene i Østmarka tatt av viltkamera.
Foto: http://viltkamera.nina.no
ØSTMARKA: En av ulvene i Østmarka tatt av viltkamera. Foto: http://viltkamera.nina.no Vis mer