Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Fanger i Malawi

120 personer må dele på en do som ikke blir vasket

Siden fangene ikke får helsehjelp vurderer ca. halvparten å ta sitt eget liv.

FANGESKAP: Tasfaya Lanago dro fra Etiopia som 18-åring og ble satt i fengsel i Malawi. Her lever han under kummerlige forhold. Foto: Leger uten grenser
FANGESKAP: Tasfaya Lanago dro fra Etiopia som 18-åring og ble satt i fengsel i Malawi. Her lever han under kummerlige forhold. Foto: Leger uten grenser Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fangene i Malawi har det mye verre enn mange av fangene i resten av verden, de blir behandlet på en forferdelig måte. De blir utsatt for dødelige sykdommer hverdag og underernæring. Siden ingen i media ikke opplyser så mye om dette, vet ikke så mange om det og da får heller ikke fangene hjelp. Denne krisen rammer tusenvis av mennesker, men blir oversett. Vi som kan gjøre noe med det er nødt til å hjelpe til.

Forholdene er forferdelige. Fangene blir plassert i celler som egentlig er bygd for 50 personer, men på grunn av pengemangel må 150 stykker dele en celle. 900 mennesker må dele på en vannkran. 120 personer må dele på en do, som ikke blir vasket. Siden de er så mange er de som eier fengselet nødt til å ha budsjettkutt, det vil si at fangene får mat hver tredje dag. Siden de er så mange får de bare en liten porsjon mat med lite næring.

I følge FN har alle fanger har krav på legehjelp, men fanger i Malawi får ikke det. De fleste får helseplager og dødelige sykdommer. Sykdommene smitter veldig lett fordi de bor så tett opptil hverandre. Siden de da ikke får lege hjelp vi sykdommer som HIV, tuberkulose, malaria, skabb. Fangene får ikke noe hjelp til å bli friske.

De fleste fangene kommer fra farlige steder og områder, men de største problemene får de av å leve i fengselet. Siden fangene ikke får helsehjelp vurderer ca. halvparten å ta sitt eget liv.

Det er stor forskjell på norske og malawiske fengsler. Vi i Norge lever et luksusliv i fengsel i forhold til Malawi. Norske innsatte har sitt eget rom, eget bad. Regelmessig, god og næringsrik mat.

Norske har tilgang til å bevege seg fritt rundt på et bestemt område. Hygienen i norske fengsler er veldig bra, de blir rengjort hver dag.

Fangene i Malawi har ikke noe av dette. De strever med å overleve døgnet rundt og ingen bryr seg om dem. Det blir brutt flere menneskerettigheter hver ensete dag. De har heller ikke rettstat som vi har i Norge.

Tasfaya Lanago var en helt vanlig 18-åring fra Etiopia. Han var nødt til å flykte fra hjemlandet sitt og når han ankom til Malawi ble han arrestert for ulovlig opphold. Tasfaya ble nødt til å sove på et betonggulv ved siden av en liten potte som ble brukt til toalett. Av dette har han fått sår på kroppen, for lite mat og forferdelige hygieniske forhold. Dette er skjebnen til en vanlig fange i Malawi.

Syntes du det hadde vært greit å bli behandlet sånn?

Boforholdene for fangene i Malawi er umenneskelige. De opplever ting man egentlig ikke burde oppleve. Syntes du det hadde vært greit hiv du eller noen i familien din hadde blitt behandlet sånn?

Vi ønsker å informere om denne krisen sånn at de som har ressursene kan hjelpe til. Det er nemlig viktig å ta tak i det som ikke bare rammer oss, men stå opp for andre. Ord redder nødvendigvis ikke liv, men stilhet dreper. Færre dør når flere vet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!