13 500 har stemt på sine favorittfilmer

Disse leder kåringa så langt.

(Dagbladet.no): I sommer kårer Dagbladet de viktigste filmene de siste 25 åra. En fagjury på ti personer offentliggjør én film av gangen fram til 4. august. I faktaboksen til høyre finner du filmene som er offentliggjort hittil.

Men som vi alle vet, er ikke alltid mannen i gata enig med fagpersonene. Derfor vil vi også lage folkets liste.

Vi har bedt dere om å gi oss deres stemmer, og mange har alt grepet sjansen. Hittil har hele 13 478 stemt på sine favorittfilmer. Flest, i alt 7552, har stemt på internasjonale filmer, og 5926 har stemt på norske. Husk at du kan stemme på begge.

 • Her stemmer du!

  Vi skal lage to lister à 15 filmer – en for norske filmer, og en for internasjonale. På begge listene er det allerede et par filmer som peker seg ut med mange stemmer. Vi forteller ikke hvilke det dreier seg om, men kan røpe at disse filmene for øyeblikket er inne på lista:

 • NB: Ikke i rekkefølge

  Norske filmer: «Jakten på nyresteinen», «Håkon Håkonsen», «Jeg er Dina», «Uro», «Søndagsengler», «Sofies verden», «Ti kniver i hjertet», «Kamilla og tyven», «Get ready to be Boyzvoiced», «Kjærlighetens kjøtere», «Scphaaa», «Mors Elling», «Aberdeen», «Kalde føtter» og «Tommys inferno».

  Internasjonale filmer: «Star Wars: Jediridderen vender tilbake», «City of God», «The Boondock Saints», «Fight Club», «Cinema Paradiso», «Frihetens regn», «Blood Diamond», «Nattsvermeren», «Blade Runner», «Danser med ulver», «Full Metal Jacket», «Crash», «Den grønne mil», «Donnie Darko» og «Et vakkert sinn».

  Synes du dette er helt hårreisende og at listene har store mangler, må du raske på! Du kan fortsatt stemme fram til og med 3. august. Du velger mellom 50 norske og 50 internasjonale filmer som Dagbladet.no sine lesere har nominert. Nominasjonslistene er lange, så husk å scrolle nedover og se gjennom hele lista før du avgir din stemme.

  Blant filmene som for øyeblikket ligger på vippen og raskt kan havne på lista, er «Fritt vilt», «Buddy», «Salmer fra kjøkkenet», «Heftig og begeistret», «Pulp Fiction», «Titanic», «Schindlers liste» og «Heat».

  Men det er små marginer som skiller, og mange andre som ikke er nevnt her har fortsatt mulighet til å nå opp på lesernes liste.

 • Her kan du lese alt vi har skrevet om Dagbladets filmkanon 2007, samt se trailere fra filmene juryen har plukket ut.
VIKTIG FILM? Er "Fight Club" blant verdens viktigste filmer? Foto: SCANPIX / REUTERS / 20TH CENTURY FOX
VIKTIG FILM? Er "Fight Club" blant verdens viktigste filmer? Foto: SCANPIX / REUTERS / 20TH CENTURY FOX Vis mer
VIKTIG? "Blood Diamond".
VIKTIG? "Søndagsengler".
VIKTIG? "Uro".
VIKTIG? "Mors Elling".