13 år gammel jente og mann i 30-åra innleder et forhold

Debuterer med forbudt kjærlighetsforhold.

PUR UNG DEBUTANT: 19 år gamle Eline Lund Fjæren fra Aurskog-Høland debuterer med romanen «Ung jente, voksen mann». Dagbladets anmelder er begeistret. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PUR UNG DEBUTANT: 19 år gamle Eline Lund Fjæren fra Aurskog-Høland debuterer med romanen «Ung jente, voksen mann». Dagbladets anmelder er begeistret. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Les anmeldelsen: Forbløffende sterkt om forhold mellom 13 år gammel jente og voksen mann.

Hun var 17 år da hun skrev boka. Oktober forlag måtte vente til hun var 18 år for å tegne kontrakt. Nå vekker hennes unge alder oppsikt.

- Det er jo en kompliment at folk synes det er så rart at jeg er ung, sier Eline Lund Fjæren fra Aurskog-Høland i Akershus. Hun rakk akkurat rakk å bli ferdig med videregående før hun debuterte med «Unge jente, voksen mann».
13 år gammel Romanen handler om en mann i 30-åra som spiller i band, som innleder et forhold til ei 13 år gammel jente. Forholdet, som varer i flere år, er vekselvis beskrevet fra hennes og hans perspektiv.

- Jeg har valgt meg et tema som åpenbart vekker oppsikt, det skjønner jeg. Mange forfattere har skrevet om dette, men jeg savnet kanskje ung jente-perspektivet. I min bok er jenta veldig «på», det er hun som tar initiativet første gang. Ikke et offer Hun får ros av Dagsavisens anmelder for å skrive med kløkt og presisjon. Det forbudte forholdet framstår som en boble, en virkelighetsflukt — for begge. Jenta framstilles ikke som et offer. Også Dagbladets anmelder skryter av debuten (se anmeldelse til venstre).

- Maktforholdet varierer veldig. I visse tilfeller har hun overtaket. Det er ikke slik at hun er svak og han er sterk, og det hadde vært feil for meg å skildre et slikt forhold. Det ligger også mye makt i å være ei ung jente.
Naivt ønske -Hva er den unge jentas makt?
- Det er todelt fordi han er seksuelt tiltrukket av henne. Så har han kanskje også et naivt ønske om å holde fast i det unge i seg selv. Unge jenters makt er ofte ganske usynlig, mener hun, og trekker fram at når unge Justin Bieber-fans får utsatt eksamen, kan det tolkes som usynlig og manipulerende makt.

- Unge jenter har en seksuell tiltrekningskraft som mange menn er svake for. Men jenter kan også bruke den makta til å få det som de vil. Men så spørs det jo hva slags makt hun vil ha. Den seksuelle makta er sårbar og ikke så langvarig.
Jenta er under seksuell lavalder, men forfatteren vil ikke fordømme forholdet.

- Jeg vil ikke si at det er riktig, men jeg vil ikke helt uten videre si at det er feil heller. Her er det både feil og riktig.

Hun presiserer at hun ikke mener at den seksuelle lavalder bør senkes. —Det fins jo mange fæle saker. Men på den andre sida ville jeg ikke at mannen i min bok skulle kommet i fengsel.
—Ikke om meg selv - Er boka selvbiografisk?

- Det er jo selvsagt noe selvbiografisk her, men jeg har ikke skrevet om meg selv. For at jeg skulle kunne skrive godt, må jeg ha en viss distanse. Men man må jo kunne gjenkjenne situasjoner og følelser og ta utgangspunkt i eget register.

I høst har hun flyttet til Bergen for å ta opp igjen fag etter at hun nesten besvimte under en muntlig eksamen i vår.

-Å skrive er deilig og skummelt. Jeg har uansett ikke så mye å finne på akkurat nå. Jeg har lyst til å skrive, og da er det kanskje nødvendig at det ikke skjer så mye.

KONTROVERSIELT TEMA: Eline Lund Fjæren (19) sendte inn flere noveller til Oktober forlag. Den hun fikk mest ros for handlet om et kjærlighetsforhold mellom ei ung jente og en voksen mann. I debutboka «Ung jente, voksen mann» fortelles historien vekselvis fra jentas og mannens synsvinkel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KONTROVERSIELT TEMA: Eline Lund Fjæren (19) sendte inn flere noveller til Oktober forlag. Den hun fikk mest ros for handlet om et kjærlighetsforhold mellom ei ung jente og en voksen mann. I debutboka «Ung jente, voksen mann» fortelles historien vekselvis fra jentas og mannens synsvinkel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer