13-åring påviste «PlayStation-tommel»

Fikk artikkel på trykk i medisintidsskrift.

(Dagbladet.no): Sør-afrikanske Safura Abdool Karim (13) er den yngste som noensinne har kommet på trykk i South African Medical Journal, som er landets ledende medisintidsskrift.

Safura har nemlig skrevet en vitenskapelig artikkel om et hittil ubeskrevet fenomen - såkalt «PlayStation-tommel», melder BBC.

Blemmer og nummenhet

Det hele startet som et skoleprosjekt. 13-åringen bestemte seg for å undersøke om unges bruk av dataspill kunne føre til problemer. Safura intervjuet 120 skolevenner om deres spillevaner, og spurte hver enkelt om de hadde opplevd ubehag eller problemer.

Etter å ha gått gjennom svarene fant hun at 28 av 60 gutter og 17 av 60 jenter hadde svart at de spilte jevnlig. Av disse klaget åtte gutter og sju jenter over liknende tommelproblemer.

Safura døpte fenomenet «PlayStation-tommel», og beskriver symptomene som blemmer, rødhet i huden, nummenhet og prikking i huden.

Rammer barn og unge

Ifølge Safura ligner «PlayStation-tommel» på en tilstand kalt RSI - Repetitive Strain Injury - en belastningsskade som oppstår når samme bevegelse blir gjentatt mange ganger.

- RSI er ikke nytt, men tidligere har det helst rammet voksne, sier 13-åringen ifølge BBC.

Hun har ennå ikke sett siste utgave av tidsskriftet.

- Men jeg ble veldig glad da jeg hørte at artikelen min ble godtatt.

- Men i dag skaper datamaskiner og dataspill nye medisinske problemer, som for eksempel «PlayStation-tommel», som er i ferd med å bli vanlig hos barn og unge.

For ordens skyld: 13-åringen spiller selv ikke dataspill. Hun synes tvert imot at det er «bortkastet tid».

Redaktørskryt

Medisinprofessor og tidsskriftsredaktør JP van Niekerk bekrefter at Safuras artikkel vil bli lagt inn en internasjonal database over medisinsk forskning.

- Så hele verden kan se den og sitere den, sier han.

Redaktøren avviser at 13-åringens tommelforskning ble publisert i tidsskriftet på grunn av  alderen.

- Jeg synes det er en veldig god artikkel. Den ble tatt med ut fra kvalitet, men vi syntes selvfølgelig at det var veldig gøy også.

TOMMELTRIM: PlayStation. Illustrasjonsfoto: SCANPIX/AP