Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Kunst

13. januar - dagen da Norges kulturliv blir en attraksjon fattigere

Vil du kjenne på suset fra ett av nasjonsbyggingens mest sentrale kulturelle prosjekter i Norge, har du ikke mange dagene på deg.

LANGAARDS TESTAMENT: Langaard-salen er Chr. Langaards testamentariske gave til museet, og er en salig blanding av høyt og lavt, kunsthistoriske mesterverk – deriblant El Greco, Goya og Rubens – og trivialiteter. Men det er på alle måter er ett av Nasjonalgalleriets flotteste rom, og ifølge testamentet ment å forbli i bygget.
FOTO: ARVE RØD
LANGAARDS TESTAMENT: Langaard-salen er Chr. Langaards testamentariske gave til museet, og er en salig blanding av høyt og lavt, kunsthistoriske mesterverk – deriblant El Greco, Goya og Rubens – og trivialiteter. Men det er på alle måter er ett av Nasjonalgalleriets flotteste rom, og ifølge testamentet ment å forbli i bygget. FOTO: ARVE RØD Vis mer

Kunstinteresserte i by og land, foren eder i tanken om datoen 13. januar. Klokka ni denne søndag kvelden om noen få uker, etter utvidet åpningstid, vil den siste besøker til Nasjonalgalleriet gå ut døra, og verden blir aldri mer den samme.

Det siste var kanskje å ta vel hardt i. Men at Norges og Oslos kulturliv blir en attraksjon og en bærebjelke fattigere når Nasjonalgalleriet slik vi kjenner det stenger for godt, er det ingen tvil om. Og det på tross av at bygningen fremdeles skal brukes til kunst, slik regjeringen slo fast i Jeløya-avtalen for snart ett år siden. På hvilken måte, og av og for hvem, er derimot fremdeles usikkert.

Debattene og tautrekkingen om Nasjonalgalleriets skjebne under Nasjonalmuseet har vart i mange år, omtrent fra det nye stormuseet ble etablert i 2003. Det er en historie som inkluderer politisk spill, institusjonell lobbyvirksomhet og hemmelige brev på øverste departementsnivå, «postmoderne tsunamier» (tidligere kulturminister Lars Roar Langslets berømte utsagn om Sune Nordgrens basisutstilling i 2005, der blant annet Munch-salen ble demontert), private gaver og donasjoner for millioner, og museumsbudsjetter for milliarder.

Sommertilbud på Dagbladet Pluss

De beste leseopplevelsene, guider og eksperttips!

3 MÅNEDER

SOMMERTILBUD - 80% rabatt

49 kr

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 49 kr Fornyes automatisk til 249,-/kvartal

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 UKE

55 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?