Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

13 kroner til bøker

Bibliotek-Norge må slåss med barnehagebarn og lårhalspasienter om kommunens penger. Resultatet er kommuner der bibliotekene har en tier til bokkjøp per person. Det blir lite for å sikre leseferdigheter og bokglede.

  • Folk leser færre bøker. Bokhandlerne melder om økning i salg, men det viser seg at det er kokebøker de selger mer av, ikke skjønnlitteratur. Oversatte meksikanske kokebøker hjelper lite for utvikling av leseevne og bevaring av kulturarv. Bibliotekene har vært stedet folk kunne komme og låne bøker gratis. Det kan de fortsatt. Problemet med bibliotekene er ikke at de ikke har bøker, men at de ikke har råd til å kjøpe inn nye.

- Når bibliotekene aldri har de nye bøkene, blir det mindre attraktivt å bruke dem. Skal vi få folk til å lese mer, må de få et bedre tilbud, mener Siri Hov Eggen i Bibliotekaksjonen.

  • Bokinnkjøp er et kommunalt ansvar. I Modalen kommune i Hordaland har de 337 kroner per person til bokinnkjøp i året. Det er et unntak. De fleste kommuner har et par tiere per person. I Hurum kommune er budsjettet på kr 12,50 per person, i Skien har de nesten 17 kroner til disposisjon. Det hjelper lite når en ny bok koster nærmere 300 kroner. Bibliotekaksjonen er en lobbyorganisasjon støttet av forfatterorganisasjonene og lærerorganisasjonene. Nå ber de Kulturdepartementet om et nasjonalt løft for bibliotekene.

- For noen tiår siden var det en nasjonal satsning for idrettsanlegg i Distrikts-Norge. Nå trengs det en aksjon for bibliotekene. Med 300 millioner kroner over tre år vil Lese-Norge få et nødvendig løft, sier Hov Eggen.

  • Regjeringen vil ikke ta ansvar for at bibliotekene skal være attraktive for dem som ønsker å lese noe nyere enn Elstads Innhaug-serie eller norske klassikere. Det er et lokalt problem.

- Vil folk ha bedre bibliotek må de krangle med sine lokalpolitikere, bok-innkjøp tror jeg ordnes best på lokalt nivå, sier statssekretær i Kulturdepartementet, Roger Ingebrigtsen. I 2001 skal regjeringen bruke 400 millioner kroner på museer og bibliotek. Pengene skal gå til opprustning av biblioteklokalene, i tillegg til storsatsing på Internett. Men nye bøker ser det ikke ut til å bli.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media