Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

13 millioner solgte kinobilletter og milliardomsetning: - At kinoen er død er bare tull

Norge øker mest i Europa.

POPULÆR: Førpremiere på «Kongens Nei», en av de mest sette kinofilmene i Norge i 2016. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
POPULÆR: Førpremiere på «Kongens Nei», en av de mest sette kinofilmene i Norge i 2016. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Forbausende mange jeg møter, tror at billettsalget ved norske kinoer peker nedover. At kinoen er død er bare tull, sier administrerende direktør, Guttorm Petterson i bransjeorganisasjonen Film & Kino til Dagbladet.

Kinoåret 2016 ser etter alle solemerker ut til å bli et toppår. Hele 12,5 millioner kinobilletter er solgt totalt, og av dem er 2,9 millioner av billettene til norske filmer.

Kongen på topp

Seierspallen er faktisk helnorsk. Uavhengig av filmnasjonalitet, er henholdsvis «Kongens nei» (707 108), «Snekker Andersen og julenissen» (438 781) og «Børning 2» (435 891) på første, andre og tredjeplass.

- 23 prosent av dem som går på kino, ser norske filmer. Omsetningen har økt med 14 prosent totalt, noe som betyr at Norge er på kinotoppen i Europa, sier Petterson.

Vi må helt tilbake til 2003 for å finne lignende tall, ifølge Film & Kino. Det året ga «Nemo», «Ringenes Herre: Atter en konge», «James Bond: Die another day» og «Pirates of the Caribbean» høye besøkstall.

Bredde på filmene

Før 2003 er det bare året 1983, med blant annet «Star Wars VI», «Superman III» og «En offiser og en gentleman», som kan måle seg med inneværende år.

- Totalomsetningen er på 1,3 milliarder kroner, så dette ser bra ut. Vi har passert fjoråret for lengst. Norge har de store filmene som når bredden, men med mellom 20 og 30 produksjoner i året, har vi også smalere filmer. Slik skal det være, sier Petterson.

Hollywood selger

Også i USA kan kinofolket smile. Aldri har amerikansk film solgt så mange kinobilletter, og den amerikanske filmindustrien kan skilte med det mest innbringende filmåret noensinne.

Problemet, ifølge Politiken, er at det er de store blockbusterne som står for mesteparten av salget. Filmer som «Rogue One: A Star Wars Story» og «Batman v Superman», tjener masse penger, men koster også tilsvarende å lage.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!