TRAILER: Netflix-serien «13 Reasons Why» følger tenåringen Clay Jensen, i sin søken etter sannheten om klassekameraten Hannah, som han er forelsket i, og hennes beslutning om å avslutte sitt eget liv. Video: Netflix Vis mer

«13 Reasons Why»

«13 Reasons Why» skuespiller om voldtektsscene:- Noen mente hun fortjente å bli voldtatt

- Jeg trodde under filmingen at folk ville forstå henne.

(Dagbladet): Det forteller Alisha Boe, som spiller rollen som Jessica i serien, til Hollywood Reporter.

I intervjuet forteller hun at det var tøft å spille inn voldtektscenen.

- Det er selvfølgelig tøft. Jeg gikk hjem den kvelden og bare gråt, men det handler om å fortelle historien til de som har opplevd dette, sier hun.

Obs! Denne artikkelen inneholder spoilere!

Det er i episode ni at Boes karakter Jessica sovner på sitt eget soverom under en fest og blir voldtatt av Bryce (Justin Prentice), skriver Elle.com. Enda verre er det at også Jessicas kjæreste Justin (Brandon Flynn) legger det hele til rette slik at kompisen skal få voldta henne.

- Vi øvde i flere timer på scenen i forkant for å forsikre oss om at vi alle hadde det bra. Vi klemte hverandre og passet på hverandre mellom scenene. Det hjalp at Justin var så profesjonell og passet på at jeg hadde det bra, sier Boe.

- Jeg blir kvalm

Jessica er ikke den eneste karakteren som blir utsatt for seksuell vold i serien. Hovedkarakteren Hannah Baker, spilt av Katherine Langford, blir også et offer for voldtekt. Noe som er en av grunnene til at hun tar sitt eget liv, skriver Elle.com.

Boe forteller at venner, familie og fremmede i etterkant har fortalt henne om voldtekt og seksuell trakassering.

- Jeg blir kvalm ved tanken på at så mange kvinner har opplevd dette uten å si noe. Dette beveger meg. Jeg visste at å spille denne rollen ga meg et ansvar, sier Boe.

Andre tilbakemeldinger har imidlertid overrasket skuespilleren.

- Noen mente at hun fortjente å bli voldtatt, at hun burde ta Justin tilbake som kjæreste og at hun var en 'bitch' som ikke skulle ha drukket. Det fikk meg til å forstå hvor viktig det er med fokus på seksuell vold, sier hun til Hollywood Reporter.

Omdiskutert selvmord

TAR SITT EGET LIV: Hannah spilt av Katherine Langford i en av scenene fra serien. Foto: AP
TAR SITT EGET LIV: Hannah spilt av Katherine Langford i en av scenene fra serien. Foto: AP Vis mer

Etter premieren på Netflix i slutten av mars er «13 Reasons Why» blitt en internasjonal TV-snakkis. Også norske eksperter har vært svært kritiske til serien.

Serien handler om 17-åringen Hannah (Katherine Langford), som spiller inn 13 kassetter før hun tar sitt eget liv. For hver kassett trekker hun fram én person hun mener har skyld i at hun valgte å dø, og i siste episode vises selvmordet.

Serien har fått ros for å ta opp temaet, mens andre har fryktet at serien glorifiserer selvmord og kan føre til smitteeffekt.

I Norge har kommunikasjonssjef Adrian Lorentsson i Mental Helse Ungdom stilt seg kritisk til at man har valgt å vise selve selvmordsscenen i Netflix-serien.

- Jeg er ganske sikker på at denne scenen uten sidestykke er det drøyeste som ligger på Netflix. De kan umulig ha lyttet til medisinske eksperter. Når man snakker om medieomtale av selvmord, finner man at jo mer man går i detalj, jo sterkere er potensialet for smitte, sier Lorentsson til Dagbladet.