13 sider filosofi

13 unge filosofer har til sammen skrevet 13 sider om temat filosofi og kommunikasjon i landets telefonkataloger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

At 13 unge filosofer og en gruppe fra Filosofisk Prosjektsenter til sammen har skrevet 13 sider om temaet filosofi og kommunikasjon er i seg selv knapt oppsiktsvekkende. Det oppsiktsvekkende er hvor tekstene står, og hvilket opplag de har.

  • På side fem i alle landets telefonkataloger anno år 2000 står filosoferingen. Det er rett etter nødtelefonnumrene (brann, politi og ambulanse) og rett før viktige telefonnummer (som starter med Anonyme Alkoholikere, aids-telefonen og Alternativ til Abort). Og opplaget er totalt på 3,8 millioner i Norge - det slår både Arne Næss og «Sofies verden».
  • De 13 filosofene er unge, de fleste født rundt 1970, og ennå stort sett ukjente for en større offentlighet. 12 av dem holder fremdeles på med sine doktorgrader. Knapt noen av dem har nok ennå tatt sjansen på å sette «filosof» som yrkestittel i telefonkatalogen. De nye katalogene blir spredd ut over landet gjennom hele året. Mens Oslo-folk får sin dose filosofi og nummer i disse dager, må Troms og Finnmark vente på tankeføden helt til oktober.
  • Og - all filosofi er lokal. Det synes i hvert fall Telenor å mene, som har latt hver katalog innledes med en filosof tilknyttet den landsdelen. Like interessant er det å merke seg hvilke temaer de forskjellige landsdelene har fått å gruble på: Østfoldingene får beskjed om at den nye informasjonsflommen truer med å drukne oss hvis vi ikke selv tar ansvar, nordlendinger trøstes med at geografiske avstander viskes ut og at sosiale skillelinjers betydning forsvinner med nye kommunikasjonsformer.
  • I Sogn og Fjordane bør de tenke over at det ikke finnes noen virkelighet uavhengig av språket, vestfoldingene får vite at det ikke er hva andre mener, men hva vi forstår av det de sier, som er det vesentlige i kommunikasjon. Og bergenserne får vite at med den nye informasjonsteknologien kan de nå kommunisere med mennesker jorda rundt.
  • Tekstene er gode, og såpass tankevekkende at det er synd alle katalogområder bare får en hver. Det bør vel være mulig å få laget et felles hefte? Og samtidig som katalogen fornyer seg, og fortsatt er Norges mest leste bok, er den kanskje også snart på vei ut. Så små som mobiltelefonene er blitt, føles det ikke naturlig å dra rundt i verden med Telenors telefonkatalog på innerlomma.

Og pressekonferansens mest filosofiske kommentar kom kanskje fra nestor Arne Næss, da han etter sitt innlegg fikk overrakt avskårne tulipaner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer