Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

14-åringer skal ikke i fengsel

Å senke den kriminelle lavalderen er ingen vidundermedisin, og det er åpenbart at forebygging av kriminalitet må favne langt bredere.

KRIMINELL LAVALDER: En kriminell lavalder på 15 år er tydeligvis både humant og velmenende, mens å senke den med ett år er «flaut og skammelig» (Dagbladet 29.01). Forstå det den som kan.

Det finnes gode argumenter mot å senke den kriminelle lavalderen, i hvert fall hvis det blir et påskudd for å snu ryggen til 14-åringer og sende dem rett i kasjotten. Men i dag er det ingen med vettet i behold som vil hevde at enhver 15-åring som begår et lovbrudd skal bures inne, selv om de er over den kriminelle lavalderen. Fokuset ligger, om enn mangelfullt, på forebygging, oppfølging og samarbeid mellom både politi, barnevern og andre etater. Hvorfor kan vi ikke gjøre det samme med de som er ett år yngre? 14-åringer skal selvfølgelig ikke i fengsel! Men det betyr ikke at dagens ordning fungerer som den skal.

Unge Høyres forslag om å senke den kriminelle lavalderen til 14 år har skapt debatt. Politiets Fellesforbund ønsker debatten velkommen, og kaller den «viktig». Advokat Jon Christian Elden sier at forslaget er godt, men vil bygge opp apparatet rundt unge lovbrytere før den kriminelle lavalderen senkes. Bare justisministeren slamrer igjen døren og hevder at dette er «gårsdagens debatt».

En av reaksjonene vi har fått kommer fra en mann som har jobbet i politiet i over 20 år, stort sett med unge gjerningsmenn. Som enhver fornuftig politimann er han opptatt av forebyggende arbeid og å hindre unge fra å begi seg ut på en kriminell løpebane. Men han peker også på konkrete eksempler hvor konfliktråd og mekling ikke fungerer som det skal:

Tre ungdommer, alle under 14 år, begår grovt skadeverk på en eiendom. Alle tre blir tatt og innkalt til avhør med foreldre. To av personene tilstår og sier at den tredje var med på hærverket, men den tredje personen nekter for å ha noe med saken å gjøre. Skyldspørsmålet kan selvfølgelig ingen av oss avgjøre, men enden på visa er at de to som innrømmer skyld sendes til konfliktråd, som forutsetter samtykke. Mens den siste personen unnlater å møte, og saken blir returnert til politiet med påskrift om at avtale ikke er inngått. Politiet kan ikke forta seg noe som helst - de er bundet på hender og føtter - og saken blir henlagt da gjerningspersonen er under 15 år.

Et annet eksempel. To 14-åringer gjør innbrudd og begår skadeverk. Begge blir tatt og begge tilstår. Men kun foreldrene til den ene samtykker i konfliktråd, og kun den ene får reaksjon med erstatning og den andre får saken henlagt grunnet alder.

Ingen av disse eksemplene omhandler grov kriminalitet, men de illustrerer politiets utfordring. Rettsvesen og politi kan simpelthen ikke gjøre jobben sin.

Å senke den kriminelle lavalderen er ingen vidundermedisin, og det er åpenbart at forebygging av kriminalitet må favne langt bredere. Det starter med en god skole som sikrer den enkeltes muligheter senere i livet. Vi må styrke barnevernet som i mange kommuner er sprengt, og regjeringens skammelige angrep mot private barnevernsinstitusjoner må stanses. Alle kommuner bør opprette kriminalitetsforebyggende råd, og hver enkelt skole bør få en politikontakt som de kan forholde seg til på fast basis. Unge Høyres forslag skal ikke erstatte disse tiltakene, men komme i tillegg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media