14 gram tyngre

LONDON (Dagbladet): Iggy Pop har lagt på seg cirka 14 gram siden vi så ham sist. Han vil helst ikke sitte ute på den lyse balkongen på hotellet for å snakke om sitt nye album «Avenue B», det berømte livet, vinter-OL, Falun gong og Bolivia.

Iggy som Dæhlie:

- Jeg husker definitivt ikke hvor jeg var hen i februar 1994, men det gjør sikkert du ettersom du spør meg, sier Iggy Pop.

- Ja, da spilte du i det såkalte rocketeltet under vinter-OL på Lillehammer. Det var minus 23 ute og du kastet som vanlig T-skjorta og pøste på med «pussy power».

- Ja, ja, det husker jeg nå fordi jeg holdt på fryse av meg visse ting. Men, er det sånn at dere i Norge fortsatt har den uvanen at dere brenner ned kirker i fritida?

- Ikke så mye nå lenger, de fleste dustene er arrestert.

- Ikke prøv deg, jeg er sikker på at dere har det som hobby. Både du og faren din, sier Iggy Pop, ler og legger det ene svarte blondebuksebeinet over det andre. Vi skimter et hull i skrittet.

Iggy som jazz:

- På albumet som kommer til høsten virker du ganske desperat over å ha rundet femti, men samtidig virker det som om du skjuler aggressiviteten i et mye softere lydbilde, er du blitt soft på din gamle dager?

- Skriv hva du vil, men jeg har det bedre enn på lenge i mitt lille krypinn i Miami og i Mexico. Jeg måtte vekk fra det hvite, protestantiske Nord-Amerika som tar rotta på deg i lengden.

- Musikken kan nok være mer variert på det nye albumet, men det er naturlig fordi jeg har det bra. Jeg føler at tekstene og musikken inneholder mye spenning. Som ligger der og venter på å punche deg ned. Det er forsatt rock, men lydbildet er preget av at produsent Don Was og jeg har brukt lang tid. Vi har utforsket mulighetene ved å legge inn mer melankolsk stemning hvis du vil, men teksten mine handler fortsatt om det virkelig livet.

- «Nazi Girlfriend» også?

- Vel, det kan du ikke spørre meg om. Jeg har aldri vært en politisk korrekt musiker som mange andre, og jeg er heller ingen politiker. Jeg skriver om vanlige folk og kunsten å prøve å elske. Det finnes ingen trylleformel på å leve og elske og elske og leve. Men, alle prøver å gjør det beste ut av det.

Iggy som spanjol:

- Du har en tekst på spansk, er du under opplæring?

- Ja, jeg satte meg ned og leste og leste. Forresten: snakker du spansk?

- Litt, når det kniper.

Og så snakket vi pina colada-spansk sammen. Iggy 14 gram tynnere siden sist, intervjueren 14 kilo tyngre, men begge er enige om at i Bolivia er det finfint.

- Har du vært i Cochabamba? Der hadde de flott kokain tidligere, sier Iggy og kaster på hodet.

Iggy som kultmedlem:

- Hvordan holder du deg i form? Helsedop?

- Ja, men det er en type dop som jeg ikke behøver å kjøpe. Jeg startet med Qigong for ti år siden og det gir meg trening. Både fysisk og psykisk. Den sekten som har hatt trøbbel i Kina, Falun gong, holder også på med Qigong. Så, jeg er vel et slags kultmedlem der, jeg, nå, sier Iggy, som fortsatt er Pop sjøl om han er født James Jewel Osterburg like etter den berømte krigen.

IGGY POSØR: Iggy Pop kommer med nytt album til høsten.