Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

140.000 nedlastede filmer på ett år

Lei filmer direkte på nett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Har du et godt norsk ord for «Video on demand»? Delta i konkurransen, og vinn reise!

(Dagbladet.no): Filmarkivet.no fyller ett år. Siden fødselen har nordmenn sett 140 000 filmer over nett via tjenesten.

- Dette er en merkedag. Vi har nådd målsetningen vår, og ser at nordmenn viser en stadig økende interesse for å se filmer direkte over internett, sier en glad Jan-Robert Jore, daglig leder i Norgesfilm, til Dagbladet.no.

Enkelt å koble til TV

Alt du trenger for å se filmer via Filmarkivet.no er en PC og en internettilkobling med ADSL eller bedre.

- Publikum modnes gradvis når det gjelder bruken av denne typen tjenester. Den dagen det er mer naturlig å sjekke ut tilbudet på nett før man går i videobutikken er vi fornøyde. Det er en stund til enda, men vi er på vei.

Jore vet at folk flest foretrekker å se film på TV i stedet for på datamaskinen. Men det er forholdsvis enkelt å koble PC\'en til TV-apparatet - alt du trenger er for eksempel en supervideo-videokabel.  

I tillegg har Filmarkivet.no - som samarbeider med Dagbladet.no - utviklet en tjeneste som kan brukes med Windows Media Center Edition.

MEST NEDLASTET: «Sansenes Rike» er den mest nedlastede utenlandske spillefilmen på Filmarkivet.no for øyeblikket. FOTO: SCANPIX
MEST NEDLASTET: «Sansenes Rike» er den mest nedlastede utenlandske spillefilmen på Filmarkivet.no for øyeblikket. FOTO: SCANPIX Vis mer

Filmarkivet tilbyr for øyeblikket 450 kort- og spillefilmer. Og det er det voksende utvalget som vil bli den store fordelen med å leie film over nett.

- Videobutikkene har jo begrenset hylleplass. Hos oss er det ubegrenset plass, søkemulighetene er gode og det skal være lett å finne fram til det man ønsker å se, sier Jore.

Utradisjonelt

Bildekvaliteten på filmene avhenger av hvor rask internettlinje du har, men generelt er den litt dårligere enn DVD og langt bedre enn VHS. Kunden får streame filmen, noe som innebærer at man ikke kan laste den til harddisk. Til gjengjeld slipper man å bruke tid på å laste ned en stor fil.

Prisene varierer fra 10 kroner for kortfilmer til 45 kroner for de dyreste spillefilmene. For tiden er det den norske kortfilmen Callgirl som topper lista over de mest viste filmene.

- Det som er litt morsomt er at det er stor interesse for filmer som ikke nødvendigvis er de man i utgangspunktet tror er de mest salgbare. Vi vil gi folk tilgang til et stort, omfattende og litt rart arkiv, og dermed være litt utradisjonelle. Samtidig er det selvfølgelig viktig å ha de gode spillefilmene, sier Jore.

Ulovlig nedlasting av filmer er ofte oppgitt som et problem for filmbransjen. Kan fildelingen ødelegge for de legale tjenestene?

- Vår holdning er at den beste måten å møte piratvirksomhet på, er å gi et lovlig tilbud. Når folk tilbys lovlige løsninger, velger de ofte det. I tillegg er det ønskelig å kunne leie ut filmen på nett så fort som mulig etter kinopremieren.

I forbindelse med bursdagen har Filmarkivet.no lagt ut flere nye spillefilmer. Sjekk hvilke her.

• Har du et godt norsk ord for «Video on demand»? Delta i konkurransen, og vinn reise!

LOVLIG ALTERNATIV: Tjenester som Filmarkivet.no er et lovlig alternativ til de mange fildelingsnettverkene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!