15 år og like blide

EIDSVOLL (Dagbladet): Det skjer så mye med Vertavo-kvartetten nå: Ny plate, egen konsertserie, prestisjefylte utenlandsoppdrag og program på NRK. Etter 15 år på veien er jentene mer sammensveiset enn noen gang.

Før helga var de i Eidsvoll kirke utenfor Oslo for å fortsette innspillingen av Bela Bartsks seks strykekvartetter. Dette skal neste år utgis på kvartettens sjette album. Denne uka utga de innspillingen med Griegs og Debussys strykekvartetter, det eneste de skrev for denne sammensetningen.

Musikkhistorisk er det ganske interessant å samle disse to på samme plate. Om de ikke akkurat hatet hverandre, kom de helt klart på kant på grunn av Dreyfus-saken. Grieg nektet å la sin musikk bli spilt i Frankrike i 1900 på grunn av dette, noe som patrioten Debussy bet seg merke i. Da Grieg igjen dirigerte i Paris, satt Debussy klar med penn og papir på første benk som anmelder for magasinet Gil Blas og ga svært negativ kritikk.

Gode venner

Slike følelser har så langt ikke hjemsøkt Vertavo. Etter hvert er de etablert som en av Europas fremste strykekvartetter, og tusenvis av døgn sammen siden oppstarten har bare brakt dem nærmere hverandre.

- Vi er jo sårbare på godt og vondt. Ikke å fungere sammen er noe av det verste som kan hende. En kvartett er en liten enhet og vi går veldig opp i jobben vår. Hvis det ikke fungerer, går det på selvfølelsen løs, sier cellist Bjørg Værnes.

På TV

Resultatet er klart. Jentene har Vertavo som heltidsjobb og oppdragene strømmer inn.

- Nå har vi etter hvert lært oss å si nei også. Vi begynner jo å få mann og barn etter hvert her, også.

En av nyskapingene fra Vertavo er en ny konsertserie i Den Gamle Logen i Oslo sesongen 2000/01. Gjennom åtte konserter inviterer de en rekke stjernegjester, som sopranen Barbara Hendricks og trombonisten Christian Lindberg.

Utenlandsturer blir det også i år. Blant annet til prestisjetunge Wigmore Hall i London og Berliner Festspiele. Her hjemme får NRK-seerne oppleve jentene i kortfilm på NRK1 i løpet av året. Den svenske filmskaperen Kerstin Eriksdotter har fulgt kvartetten, og resultatet er en 11-minutters film.

NY PLATE: I går var Vertavo-kvartetten samlet for å videreføre innspillingen av Bela Bartóks seks strykekvartetter. Berit Værnes Cardas (f.v.), Øyvor Volle, Henninge Båtnes Landaas og Bjørg Værnes spiller i den snart 16 år gamle gruppa.