15-åringer får ikke spille på Bylarm

Anklaget for plagiat.

(Dagbladet.no): 15-åringene i Fitts for Fight får likevel ikke spille under årets Bylarm, til tross for at de opprinnelig var tatt ut til å opptre på bransjetreffet.

Årsaken er at demoen elektropunkerne sendte inn til Bylarm-juryen inneholdt musikk de ikke hadde laget selv. Bylarm har brukt lang tid på å komme til en avgjørelse, og ville se jentenes nye og selvkomponerte materiale på konsert først. I helgen spilte Fitts for Fight på John Dee i Oslo, men der overbeviste de ikke nok.

- Vi så dem og har funnet ut at de ikke var modne for Bylarm i år med det materialet de har laget selv, sier programansvarlig Runar Eggesvik til Dagbladet.no.

- Ingen unnskyldning

Nettstedet Ballade er blant de som omtalte plagiatbeskyldningene da de dukket opp i desember. Her kom det fram at jentene hadde tatt musikk fra nettverket Micromusic og lagt på sin egen vokal, uten å kreditere den opprinnelige opphavsmannen.

Kort tid etter at de første beskyldningene dukket opp, ble låtene fjernet fra jentenes MySpace-side.

Marieke Verbiesen i Micromusic var kjapt ute med å kreve Bylarm-boikott av jentene.

- Vi mener det er totalt uakseptabelt av en festival som Bylarm, som er velkjent med det faktum at bandet har begått masseplagiat, å ikke kansellere deres opptreden. Vi mener det faktum at de er mindreårige ikke er en unnskyldning for det de har gjort, sa hun til Ballade.

IKKE MODNE NOK: Plagiat-anklagede Fitts for Fight får likevel ikke spille under årets Bylarm. Foto: LARS MYHREN HOLAND
IKKE MODNE NOK: Plagiat-anklagede Fitts for Fight får likevel ikke spille under årets Bylarm. Foto: LARS MYHREN HOLAND Vis mer

Mye oppmerksomhet

Eggesvik forklarer at de ikke umiddelbart ville droppe jentene fra programmet.

- På grunn av deres unge alder ville vi gi dem muligheten til å vise seg verdige. Det er ingen lett sak, det handler om åndsverk og opphavsrett, samtidig som Fitts for Fight har tilført låtene edge og en del interessante ting. Til slutt fant vi imidlertid ut at vi ville gi plassen til noen andre, sier han.

15-åringene har fått til dels mye oppmerksomhet, blant annet med en større reportasje i Dagbladet fredag.

- Det ligger jo mye humor og gi finger\'n-mentalitet i uttrykket deres, og det er sjeldent at 15-åringer får så mye oppmerksomhet. Men når vi skulle vurdere ut fra musikken, fant vi ut at de ikke er modne nok ennå, sier Eggesvik.

Fitts for Fight uttaler til Dagbladet.no at de uansett ville takket nei om de hadde fått være med Bylarm på bakgrunn av helgens konsert, og at de bare sendte inn demoen for å skape blest rundt prosjektet.

Duoen har nylig vært i studio for å spille inn nye låter.