- 150 bokhandler kan forsvinne

25 prosent av Norges bokhandler kan forsvinne dersom de mister eneretten på salg av skolebøker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en ny rapport om bransjeavtalen for bøker kritiseres dagens monopolordning. Espen R. Moen og ChristianRiis, begge professorer på Handelshøyskolen BI, har laget en samfunnsøkonomisk analyse av fastprisordningen og skolebokmonopolet der de forsvarer fastpris på bøker. Rapporten er skrevet på oppdrag fra Den norske Forleggerforening, men Riis understreker uavhengighet i forhold til oppdragsgiver. Likevel påpeker Anne Schiøtz i Den norske Bokhandlerforening at rapporten likner et bestillingsverk.

Livsnødvendig

Schiøtz påpeker at rapporten ikke fremmer alternative løsninger, og at den heller ikke tar hensyn til bokhandlenes rolle som kulturarena. Hun etterlyser en mer omfattende rapport. - Hele markedet burde analyseres. Det er interessant at de ikke tar med bokklubbmarkedet i analysen, sier Schiøtz. Hun hevder videre at eneretten til salg av skolebøker er et være eller ikke være for mange bokhandlere i distriktene. - 100 til 150 av 600 bokhandler i Norge kan forsvinne dersom eneretten til skolebøker blir borte. Men vi har ikke sett på hvordan driften kan omlegges, sier Schiøtz. Hun understreker at salg av skolebøkene er en viktig del i opprettholdelsen av distriktsbokhandlene for at alle skal få lik og rik tilgang til bøker overalt i landet. I rapporten, som ble offentliggjort i går, stiller Riis og Moen seg kritiske til at Konkurransetilsynet ikke har gjort en fagøkonomisk vurdering av fastprisordningen, men forutsetter at fastprisordningen fører til konkurransebegrensning. I Konkurransetilsynet ser de annerledes på saken, også etter å ha sett den nye rapporten.

Egen rapport

- Vi mener fastpris hindrer lavere priser, større salg og effektivisering i distribusjonsleddet. Vi arbeider nå med vår egen rapport om bokmarkedet som vil komme før 17. mai, sier Lasse Fridstrøm i Konkurransetilsynet. - I rapporten kritiseres Konkurransetilsynets tidligere analyse for å ikke være godt nok faglig fundert. - Det har vi notert. Vi vil forsøke å gjøre den foreliggende analysen tydelig i forhold til vårt syn. Vi vil gå grundigere til verks og forsøke å poengtere hva vi mener, og diskutere med bransjen hvordan vi skal håndtere situasjonen etter at den nåværende bransjeavtalen utløper ved nyttår. - Har Konkurransetilsynet vært i kontakt med administrasjonsministeren i denne saken? - Nei. Konkurransetilsynet arbeider uavhengig av departementet. Fra 1. mai får vi også en lov hvor det står at departementet ikke skal instruere oss. Det har heller ikke vært et problem tidligere, sier Fridstrøm.

SIKKER INNTEKTSKILDE: Bokhandler Jon Skjeldestad i Sogndal frykter at mange bokhandler må legge ned dersom de mister skoleboksalget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer