1500 i kø for Star Wars

Ikke siden «Sound of Music» ble vist på kino i 1966, har så mange mennesker stått i kø utenfor Colosseum kino i Oslo for å sikre seg en premierebillett.

De var der alle, de kjente karakterene fra Star Wars-filmene. Vel, ikke de virkelige karakterene, men billetthungrige kinogjengere som hadde kledt seg opp som sin favorittperson fra Star Wars.

- Slik kø har jeg ikke sett siden billettene til «Sound of Music» ble lagt ut for salg i april 1966, sa en tydelig stolt kinodirektør i Oslo, Ingeborg Moræus Hanssen. Hun hadde først tatt et morgenbad i Frognerparken, før hun syklet bort til kinoen like ved for å hilse på filmfantastene.

Ved 01-tida i natt sto 187 mennesker i kø, men førstemann, Lars Undli, var på plass allerde onsdag morgen.

- Det var ikke så slitsomt, og tida gikk mye fortere enn jeg regnet med. Alt gikk egentlig knirkefritt.

28-åringen brukte de to døgnene til å organisere køen bak seg. Han skrev lister, delte ut kølapper og sørget for at de uskrevne køreglene ble overholdt. I tillegg til de 18 billettene han kjøpte da klokken slo åtte i morges, stilte filmdistributøren opp med filmplakater til de første i køen.

Lars Undli, som allerede har sett filmen to ganger i USA, sikret seg de beste plassene midt på rad 13 i Colosseum.

Teller penger

- Dette var moro. Det er det mest hysteriske jeg har sett i Oslo Kinematografer så lenge jeg har vært kinodirektør. Nå får du gå hjem å legge deg i en ordentlig seng, sa kinodirektøren da hun gratulerte Undli.

Kinodirektøren gledet seg over oppmøtet.

- Jeg trodde ikke det skulle komme så mange. Nå teller jeg sjeler og penger, og her er det jo 95 prosent gutter.

I følge Oslo Kinematografer solgte de i formiddag rundt 1500 billetter i timen. Filmen skal vises døgnet på fire kinoer i Oslo i premierehelgen. Det utgjør tilsammen 38 000 kinoseter. Selve premieren er 20. august. Da Dagbladet :på nettet tok kontakt med Oslo Kinematografer klokken 10.30 i formiddag var over 3000 billetter revet unna allerede. Med andre ord, det er fortsatt mulig å skaffe seg billetter til de første visningene, men selve premiereforestillingen er utsolgt.

- Hva gjør filmen så spesiell?

- Det har et vanvittig teknisk trøkk. Det er det spektakulære i teknikken som gjør filmen så spesiell, ikke historien, sier kinodirektøren.

FØRST: Kinodirektør Ingeborg Moræus Hansen hilser på Lars Undli, som sto først i den lange køa.
LANG KØ: Rundt 1500 sto i kø utenfor Colosseum kino i morges.