16 000 kroner i bot for fildeling

Viktig dom i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I desember i fjor skal den svenske mannen ha kopiert og spredd filmen «Hip Hip Hora» over internett.Svenske Antipiratbyrån gikk til anmeldelse, og i formiddag kom dommen. 28-åringen dømmes til å betale 16 000 kroner i bot, melder Expressen.

- Vi er positive til dommen, sier Henrik Pontén, jurist i Antipiratbyrån, til Dagbladet.no.

- Alvorlig

Mannen skal ha tilstått å ha gjort filmen tilgjengelig på fildelingsprogrammet DC++, men han trakk senere tilståelsen tilbake.

- Han har erkjent å ha lastet ned filer, men ikke filmen. Han nekter for å ha spredd filmen på nettet, sa 28-åringens advokat Torbjörn Persson til Expressen.se.

Tingretten i Västerås har ikke festet lit til mannens forklaring, og heller ikke til påstanden om at aktoratets beviser er manipulert.

Retten påpeker i dommen at ulovlig fildeling har store konsekvenser for filmindustrien, og at man derfor bør se alvorlig på slike brudd. I det aktuelle tilfellet dreier det seg imidlertid bare om én film, og siden 28-åringen ikke hadde noen økonomisk vinning nøyer retten seg med bøter i stedet for fengselsstraff. - Dette gjaldt jo bare en enkelt film. Hvis mannen hadde spredd tjue filmer, kunne han bli dømt til fengsel, sier Pontén.

Viktig dom

<strong><b>HIP HIP BØTELAGT:</strong></b> En svensk mann har blitt bøtelagt for å ha spredd filmen «Hip Hip Hora». Dommen kan få store konsekvenser.
HIP HIP BØTELAGT: En svensk mann har blitt bøtelagt for å ha spredd filmen «Hip Hip Hora». Dommen kan få store konsekvenser. Vis mer

Ifølge nyhetsbyrået TT er dette en prinsipielt viktig dom. I likhet med Norge innførte Sverige en langt strengere åndsverkslov i sommer, og dette var første gang en slik sak ble testet i det svenske rettsapparatet.

Men ifølge TT vil ikke svensk politi kunne gjennomføre husransakelser hos mistenkte eller be om opplysninger fra internettoperatører ved mistanke om fildeling.

Det kunne de derimot hvis 28-åringen hadde blitt dømt til fengsel.

- Dette betyr bare at politiet ikke har mulighet til husransakelse hvis det bare gjelder én filmtittel. Men hvis det gjelder flere, stiller seg saken annerledes, sier Pontén.

Svensk sentral

Nordens desidert mest populære torrent-nettsted, The Pirate Bay, har sine servere i Göteborg.

Det har vært knyttet stor spenning til om dommen i dag kan gjøre det lettere for påtalemyndigheten i Sverige å stenge nettstedet. Via The Pirate Bay lastes det ned data tilsvarende 20 DVD-filmer i sekundet, ifølge Svenska Dagbladet.

Den nye skiva til Jorun Stiansen har blitt lastet ned over 20 000 ganger via lenken som ligger på siden.

- Vi har tatt rettslige skritt mot dette stedet, men jeg kan ikke si hvor langt vi har kommet, sier Magnus Mårtensson i svenske IFPI til Dagbladet.no.

- Du må spørre svensk påtalemyndighet om hvorfor de ikke har fått stoppet siden enda. Det er en komplisert juridisk situasjon. The Pirate Bay er etter min mening verdens største kilde til ulovlig nedlasting, sier jurist Henrik Pontén.

I sommer ble en norsk 36-åring dømt til samfunnsstraff for å ha spredd piratkopiert materiale.

Les også:

•  - Kan få tre års fengsel for fildeling

•  Bløffer om tall

OPPFINNEREN: Bram Cohen fant opp Torrent-teknologien, som blant annet gjør nettsteder som The Pirate Bay mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer