Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Now It's Dark»

16 år, aleine og dritredd i London: - Ble forsøkt kjøpt

Regissør Arild Østin Ommundsens skjellsettende natt i London for 30 år siden preger vårens mørkeste dramafilm.

NY DRAMAFILM: Silje Salomonsen har hovedrollen i Arild Østin Ommondsens siste film «Now It’s Dark» (2018). Kvinnen Lene får sin egen selvoppfattelse og liv snudd på hodet i løpet av en mørk natt i Stavanger. I andre roller: Kristoffer Joner, Pia Tjelta og Nils Jørgen Kaalstad. Video: Chezville Vis... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ideen til Stavanger-regissør Arild Østin Ommundsens («Mongoland», «Knerten i knipe», «Eventyrland») siste dramafilm, «Now It´s Dark», har vært i tankene hans i en eller annen form i over 30 år, erkjenner han overfor Dagbladet.

I en surrealistisk, smått psykedelisk og utpreget mørk film følger man Lene, spilt av Silje Salamonsen, gjennom en identitetsknusende natt i Stavanger.

Se traileren øverst i saken.

PREMIEREKLARE: Regissør Arild Ommundsen og skuespiller Silje Salamonsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PREMIEREKLARE: Regissør Arild Ommundsen og skuespiller Silje Salamonsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Mange har opplevd

- Det er en sånn type natt jeg tror mange har opplevd i en eller annen form. Du er ute aleine, og jo seinere det blir, jo rarere folk tiltrekker du deg. Denne natta er det noe Lene opplever som makser denne skalaen helt ut. Hun begynner gradvis å innse at hennes egen oppfatning av seg selv og eget liv er på kollisjonskurs med hva de rundt henne ser, forteller Østin Ommundsen.

I møte med kjente og fremmede, spilt av blant annet Pia Tjelta, Kristoffer Joner og Nils Jørgen Kaalstad, snus Lenes selvoppfattelse og tilværelse på hodet. Får hun i det hele tatt se sola stå opp igjen?

- Du må nesten fortelle om London, skyter hovedrolleinnehaver Silje Salomonsen, som også er gift med Østin Ommundsen, inn.

Ektemannen smiler lurt og trekker fram en historie om ungdommelige hormoner og identitetssøking. Mye var i full sving den sommeren for snart 32 år siden, erindrer Østin Ommundsen.

HOVEDROLLE: Silje Salomonsen spiller Lene, en kvinne på en mørk reise gjennom Stavanger og eget liv. Foto: Chezville
HOVEDROLLE: Silje Salomonsen spiller Lene, en kvinne på en mørk reise gjennom Stavanger og eget liv. Foto: Chezville Vis mer

16 år og aleine i London

Han og produsent Gary Cranner startet for alvor på prosjektet i 2015, men helt siden en sagnomsust sommertur i 1986, da en purung Østin Ommundsen var på ferie i London med noen kamerater, og så helt nye sider av verden og seg selv, har «Now It's Dark» vært med ham.

- Vi var 16 år og aleine i London. Jeg møtte en italiensk jente på et diskotek. Hun skulle dra dagen etter, men sa at hun ville være kjæresten min. Jeg tenkte jo at en kjæreste skulle vare livet ut, og fanget i følelser og frustrasjon over hvordan dette var dømt til å ende, stormet jeg ut i London.

DÅRLIG UTGANGSPUNKT: Barføtt og halvnaken tar Lene natta fatt. Foto: Chezville
DÅRLIG UTGANGSPUNKT: Barføtt og halvnaken tar Lene natta fatt. Foto: Chezville Vis mer

Han løp full og forvirret rundt i gatene, sier regissøren, men å navigere en bekmørk verdensmetropol er ikke det samme som å vandre rundt i lommekjente Stavanger.

- Plutselig visste jeg ikke hvor jeg var. Jeg husket ikke adressen til hotellet, men kom på at det lå ved Hyde park, så jeg begynte å gå. På veien møtte jeg først en mann som ville kjøpe meg. Kanskje fordi jeg var langhåret. Forferdet gikk jeg videre, og så møtte jeg på en gjeng med lyssky karer som kastet flasker på meg. Sikkert av samme grunn. Jeg løp.

Feil spørsmål til feil tid

«Dritredd» fant Østin Ommundsen til slutt Hyde park, men det godt kjente rekreasjonsområdet var også en del større enn det den unge siddisen var vant til.

- Jeg vaset rundt der inne i mørket og lette etter veien. Så traff jeg på en skummel, eksentrisk kvinne, jeg tror hun var hjemløs. Jeg var allerede redd og mentalt kjørt etter de andre møtene, men hun begynner bare å spørre «hvem og hva er du? Hvem er du, egentlig?». Jeg ble så satt ut. Den natta har preget meg mer enn jeg tror selv, sier han.

Tilbake i Stavanger, samme sommer, ser Østin Ommundsen 80-tallsklassikerne «Blue Velvet» av David Lynch og «After Hours» av Martin Scorsese, to filmer med nattlig tematikk. Over 30 år seinere er han premiereklar med sin egen tolkning av en natt der livet forandrer seg, eller en «ja-kveld på byen», som det også heter.

SKURK: Nils Jørgen Kaalstad har en mindre hyggelig rolle i «Now It's Dark». Foto: Chezville
SKURK: Nils Jørgen Kaalstad har en mindre hyggelig rolle i «Now It's Dark». Foto: Chezville Vis mer

- Lene er nok så langt vekk fra min egen personlighet man kan komme, det er nok mest Arild sine byturer dette springer ut fra, sier Silje Salomonsen.

- For meg som skuespiller ligger det interessante i hvordan karakteren tror hun blir oppfattet av andre. For eksempel oppsøker Lene det hun tror er en venninne for hjelp, men venninnen nekter for det, og sier at de bare var kollegaer. På den måten møter Lene egne demoner, sier Salomonsen, som forteller at det var en krevende rolle.

- Bruker byen

Rundt 30 skuespillere har replikker i «Now It's Dark» som er spilt inn på over 40 locations over ett år, og har et budsjett på åtte millioner kroner. De fleste av karakterene møter publikum bare én gang. Alt foregår i Stavanger-området.

- For første gang bruker jeg byen skikkelig, føler jeg. Vi beveger oss fra beste vest til mer lugubre øst. Det har vært en spennende reise. Ved enkelte locations på østsiden fant vi restene av gamle undergrunnspuber, noe som passet perfekt, sier Østin Ommundsen.

Mange av skuespillerne finner man blant annet også i debutfilmen hans, «Mongoland».

Pur visjon

- Det var en skikkelig reunionfølelse på settet til tider. Særlig når Pia Tjelta står på en konsertscene og spiller med Thomas Dybdahl. Det ga meg gåsehud. Kristoffer Joner henger så mye på kontoret vårt til vanlig at han egentlig bare grodde seg inn i prosjektet. Litt som skogsmose, fleiper regissøren.

Thomas Dybdahl har laget all musikk tilhørende prosjektet, og teamet bak har nytt godt av godvilje og kameratskap fra nettverket i norsk filmbransje. En av Norges mest kjente skuespillere, Pia Tjelta, nektet å ta betalt.

- Dette har vært en deilig film å lage. Vi har fulgt vår egen visjon 100 prosent, og utrolig mange har stilt opp for oss. Nå håper vi at vi har laget noe som kan stå seg lenge. Målet er en film med stor kulturell verdi, sier produsent Gary Cranner til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!