1,6 millioner så Brasil-triumfen

Minst 1,6 millioner nordmenn så gårsdagens VM-kamp mellom Norge og Brasil. I underkant av 1,5 millioner mennesker så hele VM-sendingen St. hansaften.

- Det er ikke ny rekord, men vi fikk nok et bevis på at fotball virker som en skikkelig magnet på TV-seerne, sier Kristian Tolonen i NRK Forskning. Gårsdagens seertall ble registrert i sendeperioden 20.30 til 23.00. 42 prosent av alle nordmenn over 12 år, 1,6 millioner totalt, så selve kampen på tv. 40 prosent av seerne, 1460 000 personer, fikk med seg hele VM-sendingen.

Til sammenlikning så 39 prosent av befolkningen hele kampen mot Skottland. 44 prosent fikk med seg Norge - Marokko, som dermed har trukket flest seere hittil i VM.

- Vi sliter dessverre med feilmarginer i våre registreringer, men tallene gir nok likevel et riktig bilde av seermassen. Etter hvert håper vi å kunne presentere enda mer nøyaktige tall, fortsetter Tolonen.

«Metere»

NRK baserer sine målinger på 500 såkalte «metere» som er plassert ut hjemme hos et representativt antall mennesker i befolkningen. Tv-vanene til 1100 nordmenn over 12 år danner grunnlaget for målingene.

En familie som har fått installert et «meter», må hele tiden registrere seg når de ser på tv. Mor, far og eventuelle barn har hver sin knapp, og hvis det kommer gjester som også ser på samme tv-apparat skal de også registreres.

- Men vi har problemer med å få registrert alle dem som ser kampen på puber og lignende. Hvis personene som har «meter» ikke er hjemme, men ser kampen hos en annen sammen med flere andre, får vi ikke registrert det, forklarer Tolonen som ikke tør tippe om NRK snart setter ny seerrekord.

- Norge - Italia i en åttedelsfinale i fotball-VM bør være en skikkelig godbit. Det gjenstår å se om vi slår rekorden fra 1994. Minst 1,9 millioner nordmenn så åpningskampen i USA-VM i 1994 mot Mexico, avslutter Kristian Tolonen.

NRKs målinger baserer seg på at det er 3,7 millioner TV-seere i Norge over 12 år.

(NTB)