Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Våpenmessen EUROSATORY:

16 norske selskaper på plass på absurd våpenfest

Blant annet statseide Kongsberg Gruppen og Nammo. Er dette en fest vi ønsker å være en del av?

KRIGSELITEN SAMLET: Forrige uke var verdens krigselite samlet til fest i Paris, der verdens største våpenmesse, EUROSATORY, gikk av stabelen. Plutselig er ikke fiender lenger fiender, men samlet under samme tak for å selge våpen, ammunisjon og avansert teknologi til bruk i krig, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gerard Julien / AFP Photo / NTB scanpix
KRIGSELITEN SAMLET: Forrige uke var verdens krigselite samlet til fest i Paris, der verdens største våpenmesse, EUROSATORY, gikk av stabelen. Plutselig er ikke fiender lenger fiender, men samlet under samme tak for å selge våpen, ammunisjon og avansert teknologi til bruk i krig, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gerard Julien / AFP Photo / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke var verdens krigselite samlet til fest i Paris, der verdens største våpenmesse, EUROSATORY, gikk av stabelen. Plutselig er ikke fiender lenger fiender, men samlet under samme tak for å selge våpen, ammunisjon og avansert teknologi til bruk i krig.

Krigsmateriell til mangfoldige milliarder står på utstilling, bånd knyttes og kontrakter legges i støpeskjeen. I år sto seksten norske selskaper og viste fram sine produkter for å finne interesserte kjøpere, deriblant statseide Kongsberg Gruppen og Nammo. Hit kommer også noen av verdens mest undertrykkende regimer for å se hva Norge har å tilby.

Er dette en fest vi ønsker å være en del av? Kappløpet om den nyeste teknologien og de mest effektive våpensystemene trekker ressurser mot utviklingen av krigsmateriell. Penger som kunne blitt brukt til å hjelpe sivilbefolkningen i kjøperlandene brukes istedet til å ruste opp.

Midt i denne utviklingen finner vi Norge. Som uttalt ser på regionen Midtøsten som et fremvoksende marked for norsk krigsindustri, til tross for at vi har retningslinjer som sier vi ikke skal eksportere til ustabile regioner. Som har som sine største kunder, to av Midtøstens diktaturer, Oman og Qatar.

Dette forsvarer regjeringen med intet mer enn løfter om at «vi gjør vurderinger» og mantraet om at «Norge har verdens strengeste eksportkontroll». Hva det betyr når norsk krigsmateriell går til autoritære regimer, aner vi ikke.

Godt plassert i krigsindustriens utstillingsvindu bør vi likevel spørre oss om nachspillet tåler dagens lys. Vi må spørre oss om vi ønsker å bygge norske arbeidsplasser på å styrke autoritære regimers militære kapasitet

Våre folkevalgte må holdes ansvarlig for politikken de fører. Til syvende og sist er det ingen grunner gode nok til å selge krigsmateriell til diktatorer og krigsforbrytere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!