16.mars: «Lambda er et staselig bygg» 5.september: «Lambda er en stor koloss»

Dette er historien om hvordan Christian Tybring-Gjedde og Carl I. Hagen gjorde det til sitt prosjekt å skrinlegge Munchs storstue i Bjørvika. 14. desember kommer bystyrets endelige vedtak.

PARHESTENE: Christian Tybring-Gjedde og Carl I. Hagen hadde liten suksess i kommunevalgkampen, fikk halvert bystyregruppen og rev med seg Lambda i fallet. Foto: Morten Holm / SCANPIX
PARHESTENE: Christian Tybring-Gjedde og Carl I. Hagen hadde liten suksess i kommunevalgkampen, fikk halvert bystyregruppen og rev med seg Lambda i fallet. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer

Et nytt Munch-museum i Bjørvika skulle endelig hente noen av Norges mest verdifulle malerier ut fra kjellerens skygger og vekk fra fukt og råte.

Lambda ble navnet på Erling Laes nye hjertesak. Bjørvika skulle få et nytt signalbygg og Operaen skulle få en verdig nabo.

Men så raknet alt. Frp og SV gikk bort fra avtalen om å gå inn for Lambda, og det nødvendige flertallet forsvant.

SV snudde våren 2011 etter et årsmøte i Oslo SV.

Det største slaget kom likevel da Høyres partner i byrådssamarbeidet, Frp, etter intern kniving valgte å droppe Lambda.

- Personendringer
- Det skyldtes vel personendringer, og at disse nye politikerne i partiet ikke respekterte det som allerede var vedtatt, sier tidligere byrådsleder i Oslo, Erling Lae, så diplomatisk han klarer til Dagbladet.

BYGGET: I mars 2009 gikk spanske Herreros Arquitectos til topps i konkurransen om nytt Munch/Stenersen-museum med sitt Lambda.
BYGGET: I mars 2009 gikk spanske Herreros Arquitectos til topps i konkurransen om nytt Munch/Stenersen-museum med sitt Lambda. Vis mer

En rekke personer med innsikt i den politiske prosessen peker ut parhestene i kommunevalgkampen, Carl I. Hagen og Christian Tybring-Gjedde, som personene som veltet det hele.

Tybring-Gjedde er stortingsrepresentant, og det var stortingskollegiet til Frp som først kom på ideen om å droppe Lambda - og heller flytte Munch-samlingen til Nasjonalgalleriet.

- Staselig bygg Den tanken grep ordførerkandidat i Oslo Carl I. Hagen begjærlig, og erklærte i mars i et intervju i Dagsavisen at han likte ideen om å bruke Nasjonalgalleriet.

- Personlig synes jeg Lambda er et staselig bygg som kan bli et viktig landemerke. Men flytter vi Munch til Nasjonalgalleriet i stedet unngår vi denne striden med Riksantikvaren og alle de andre som er imot bygget, sa han den gangen.

Bystyregruppa til Frp sto fast på Lambda, men Dagbladet vet at gruppa fikk klar beskjed fra Tybring-Gjedde, som også er leder for Oslo Frp, at Nasjonalgalleriet skulle utredes som mulig alternativ.

- Stor koloss Det skjedde også, og etter et ekstraordinært møte i Oslo Frp 5. september - kun dager før kommunevalget, uttalte Tybring-Gjedde til TV2:

- Lambda er en stor koloss, som ikke hører hjemme i Oslo og i hvert fall ikke i Bjørvika. Dessuten vil prosjektet innebære enorme kostnader, sa han.

Dermed ble det også klart at det økonomiske perspektivet var en avgjørende faktor.

- Problematisk Svein O. Henrichsen, direktør ved Munch-museet, ønsker ikke å kommentere den politiske prosessen og mener det må være opp til politikerne å avgjøre saken. Likevel uttrykker han tydelig frustrasjon over utviklingen i saken.

- Det er problematisk for oss å bruke så mye tid, ressurser og energi på kommunale vedtak som ikke gjennomføres. Bortkastet arbeid er ikke inspirerende, sier han til Dagbladet.

I en kronikk om Lambda i Aftenposten Aften 30. november skriver urbanist og samfunnsforsker Erling Fossen: «Carl I. Hagen er en mester i å lage destruktive flertall som kun kan brukes til å trenere enhver ambisjon.»  

Overfor Dagbladet forklarer Fossen hvorfor han er kritisk til at Lambda nå ser ut til å ikke bli realisert.    

- Dette er nesten første gang hele den faglige ekspertisen er enige, og vi ser en splittelse mellom politikerne og ekspertene. Det er veldig trist for Oslo og demokratiet. Politikerforakten øker når politiske vedtak skrives i sand og ikke i steintavler, sier Fossen.

- Ikke god reklame Erling Lae deler Fossens kritikk. Han peker på at det mange ganger har vært forslag om å la Nasjonalmuseet overta ansvaret for Munch-samlingen, som kunstneren testamenterte til Oslo kommune. Dette har vært helt uaktuelt for kommunen.

- Men nå er det nesten sånn at man må være forberedt på at noen spør om Oslo kommune er i stand til å ta vare på denne arven, sier Lae.

Fra sitt sete som fylkesmann i Vestfold konkluderer han:

- Det som har skjedd i denne saken er ikke god reklame for Oslo kommune.

ARKITEKTEN: Det er den spanske arkitekten Juan Herreros i Herreros Arquitectos som har tegnet Lambda. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
ARKITEKTEN: Det er den spanske arkitekten Juan Herreros i Herreros Arquitectos som har tegnet Lambda. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer