GLEM IKKE HVA VI FEIRER: Vi feirer ikke is og pølser og formannskapet i kommunene våre - vi feirer Grunnloven vår, skriver Birger Emanuelsen.  Foto: OLE C. H. THOMASSEN / Dagbladet
GLEM IKKE HVA VI FEIRER: Vi feirer ikke is og pølser og formannskapet i kommunene våre - vi feirer Grunnloven vår, skriver Birger Emanuelsen. Foto: OLE C. H. THOMASSEN / DagbladetVis mer

- 17. mai er ikke en dag for is og pølser og potetløp

17. mai er en feiring av Norges grunnlov.

Debattinnlegg

Kjære sørlendinger; gratulerer med dagen.

Forrige helg døpte jeg min datter. Da stod jeg også i bunad. Vi var tre generasjoner samlet i Bergen. Vi voksne var flest, men ungene laga mest lyd. Derfor ble de snart sendt ut for å leke i hagen.

Gresset var nyslått og alt lukta av vår og forventning. Så jeg fulgte etter.

Men da var det flere av de voksne som stansa opp: Du kan vel ikke løpe rundt der ute i bunaden. Tenk om den blir skitten?   Jeg forstod ikke spørsmålet. Kan den ikke vaskes? Men hva om den blir slitt og hullete? Jo, den kan vel lappes og sys? Men den er jo så fin!

Ja, den er veldig fin. Åmlibunaden er en av de vakreste vi har her i landet, kanskje bare slått av den de trekker på seg oppe i Valle. Bunaden bærer også med seg tradisjonen, og lar oss stå i menneskelenka med de som kom før oss. Likevel forstod jeg ikke problemet. For hva skal vi med plagg som aldri kan bli skittent?

Den samme samtalen hadde jeg med meg selv da jeg skrev denne talen. Kan jeg virkelig si noe viktig i en 17. mai-tale? Er det ikke bedre bare å takke kongen og fedrelandet og ordføreren og formannskapet og 17. mai-komiteen og rope hurra?  

Men så kom jeg på hva «hurra» egentlig betyr: Det betyr fremover. Gå videre. Og så slo det meg at jeg nå har kjøpt en tomt her - ute på Hove - fordi det er her, i Arendal, at min kone og jeg vil bygge vårt hus og oppdra våre barn. Derfor vil jeg også gi mitt bidrag til at vi stadig går fremover; til at vi beveger oss.

Og om jeg sklir på gresset underveis, er det ikke så farlig. For igjen forstår jeg ikke problemet: Hva er vitsen med å feire et demokrati vi er redde for å ta i bruk?

Ikke la det være noen tvil: 17. mai er ikke en dag hvor vi feirer 17. mai-komiteen eller formannskapet eller ordføreren. Det er ikke en dag for is og pølser og potetløp — selv om alt det der er så fint som du får det. I dag er det to ting som bør være tydelig for alle: 17. mai er en feiring av Norges grunnlov.

Og det er «barnas dag». I fjor, ved 200-årsmarkeringen av Norges uavhengighet, ble disse størrelsene endelig forent, ved at barns rettigheter ble ført inn i Grunnloven. Nå heter det blant annet at statens myndigheter skal «sikre at barnet får den nødvendige økonomiske, sosiale og helsemessige trygghet.

Derfor roper jeg hurra for Grunnloven - fordi den lar oss gå videre.