KOMMENTARER

KOMMENTAR KLASSISK

17. mai-musikken alle bør kjenne

Norske verdier er synlige på nasjonaldagen.

FEIRING: Barnetog og 17. mai-feiring på Slottsplassen og Karl Johans gate i Oslo, med musikk som et viktig innslag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FEIRING: Barnetog og 17. mai-feiring på Slottsplassen og Karl Johans gate i Oslo, med musikk som et viktig innslag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Vår nasjonaldag er filtrert og foredlet over lang tid. Nordmenn flest har derfor sterke følelser for 17. mai 1814 som gav oss en grunnlov som ble lim og veiviser for vår eksistens. Først i det knappe hundreåret under svensk herredømme, men med tiltakende norsk kulturell og sosial oppvåkning. Unionsoppløsningen i 1905 ble en eksplosjon av følelser og emosjoner, mens 2.verdenskrig ble et nytt åk med nasjonalsangen som kanskje den sterkeste symbolbæreren for lengsel etter frihet.

Viktigst under feiringen er antakelig paraden - 17. mai-toget - som har fokus på flagg, barn, sang og musikk. Korsangen var på 1800-tallet avgjørende for å skape identitet og kampvilje. «Sønner av Norge» (1820) var lenge benyttet som vår nasjonalsang før «Ja vi elsker» (1864) overtok denne posisjonen. Sangtekstene er ofte svulstige og pompøse, men de passet ypperlig i sin tid for å hylle norsk kultur og natur. Kvaliteten på tekstene er fremragende, ikke så rart når Ibsen, Bjørnson og Vinje er blant bidragsyterne. Mannskor er i våre dager en sjelden vare, men på nasjonaldagen kommer de resterende fram i lyset og synger «Når fjordene blåner» (Alfred Paulsen) og «Sangerhilsen» (Edvard Grieg). Og mye annet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer