Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

170 000 kunstskatter på avveie

Dali, Renoir, Warhol og Rembrandt sporløst forsvunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om «Skrik» og «Madonna» har kommet til rette, er kunstverdenen langt fra fornøyd. Mer enn 170.000 kunstskatter er nemlig på avveie.

Alt i alt ville de savnede kunstverkene utgjort et fantastisk galleri, med 167 Renoir-bilder, 166 Rembrandt-verk, 175 Warhol-produksjoner og mer enn 200 verk av Dali.

Ifølge eksperter på internasjonal kunstkriminalitet er altså minst 170.000 viktige bidrag til verdenskunsten borte. Mange av dem er stjålet fra private hjem, nasket fra lagerrom eller snappet ned fra veggene på museer – slik som Edvard Munchs «Skrik» og «Madonna».

De kjente er problemet

Bare en brødel av savnede kunstverk kommer til rette, ifølge Interpol blir 90 prosent av tjuvgodset aldri brakt tilbake til eierne. Likevel dukker mesterverk som Much-bildene faktisk oftere opp igjen, fordi politiet legger ned et voldsomt arbeid med å oppspore ikonbildene i verdenskunsten. Dessuten er de vanskeligere å omsette en mindre kjente verk.

– Kriminelle iscenesetter ofte geniale innbrudd, bare for å oppdage at ingen vil røre et kunstverk som er så kjent at en kjøper må holde det skjult for omverdenen, sier Karl-Heinz Kind, spesialist på kunsttyveri hos Interpol.

Tyvene forsøker seg ofte på å få utbetalt løsepenger, eller salg til brøkdelen av den faktiske verdien. Og det er da de går i fella. Husmaleren som i 1911 stjal selveste «Mona Lisa» ble tatt to år senere, da han forsøkte å selge unna verdenskunstens kanskje mest berømte dame.

Enormt marked

SAVNET: I februar stakk maskerte, væpnede menn i Rio de Janeiro i Brasil av med både en Picasso, Monet og Matisse fra Chacara do Ceu-museet. FOTO: SCANPIX/AP
SAVNET: I februar stakk maskerte, væpnede menn i Rio de Janeiro i Brasil av med både en Picasso, Monet og Matisse fra Chacara do Ceu-museet. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer

Selv om de mest kjente verkene fra malerkunsten er dårlig butikk å omsette ulovlig, mener FBI at markedet for stjålet kunst beløper seg til om lag 38 milliarder kroner årlig. The Art Loss Register, som har verdens største database på området, har registrert mer enn 170.000 kunstverk som er forsvunnet på en eller annen måte.

Tyveriet ved Munch-museet i 2004 er langt fra det eneste de siste årene av virkelig kjente verk. I februar stakk maskerte, væpnede menn i Rio de Janeiro i Brasil av med både en Picasso, Monet og Matisse fra Chacara do Ceu-museet.

Det kanskje aller største kunstranene fant sted i Boston i USA i 1990, da to menn forkledd som politifolk gikk inn i Isabella Stewart Gardner-museet midt under en folkefest og klarte å overtale vaktene til å åpne dørene til galleriet. Men seg fikk de 13 maleri av blant andre Rembrandt, Vermeer, Degas og Manet.

I det påfølgende året klarte et spesialteam fra FBI å oppspore mer enn 100 kunstverk verdt langt over 300 millioner kroner.

– Internasjonalt politisamarbeid blir stadig bedre, og de setter av stadig mer ressurser til dette, spesielt i USA, forsikrer Jonathan Sazonoff, som driver en av de ledende nettsidene for stjålet kunst på internett.

(ANB-AP)