«1732 Høtten» blir amerikansk

BERGEN (Dagbladet): Fra fiasko til suksess: Den kritikerslaktede filmen «1732 Høtten» skal lanseres i USA, og er nå på vei til å tjene inn de 18 millionene den kostet.

I går ble det undertegnet kontrakter om amerikansk distribusjon og reproduksjon av Karin Julsruds film «1732 Høtten».

Den norske regissøren er også invitert til Robert Redfords Sundance Festival i Utah i USA.

I utlandet har filmen fått tittelen «Bloody Angels». I går undertegnet daglig leder og innehaver av United Media, Lars Patterson, en kontrakt med amerikanske USA/October Films.

- Kontrakten gir USA Films rett til å distribuere filmen i USA og en opsjon til å lage en amerikansk versjon, sier Patterson til Dagbladet.

Jublende glad

En jublende glad regissør Karin Julsrud reiser til Redfords festival i januar.

- Jeg møtte representanter fra Sundance Festival i Toronto tidligere i høst. De jakter på originale filmer og inviterte oss sporenstreks til sin festival. De mente at vi hadde laget et gjennomført originalt formspråk og at filmen har et sterkt innhold, sier Julsrud.

Filmen, som fikk en heller hard medfart av kritikere og publikum her hjemme, selger bedre enn de fleste norske filmer i utlandet. Direktør Tom Remlov i Norsk Film sier at produksjon og lansering koster 18 millioner. Egenkapitalen var på 3 millioner kroner, og staten har bidratt med 15 millioner kroner.

Netto gevinst

- Vi vil få en netto gevinst på risikokapitalen. Investorene vil få tilbake sine penger, og fem millioner av det staten har bidratt med vil man kunne tjene opp i løpet av filmens første levetid, sier Remlov. Filmen er solgt til Tyskland, England, Australia og USA.

Tidligere er det bare «Budbringeren» som er blitt invitert til den spesielle festivalen i Utah, som ble startet av Robert Redford.

NORSKE HELLBILLIES TIL USA: Gjengen i Høtten er etterspurte.