KOMMENTARER

De franske lusekofter ved en av dem

176 franskmenn i Norge stemte på Le Pen, men vi foretrekker en fransk penn om nordmenn

Ny bok tar for seg norskheten sett fra kontinentet.

FINN EN FEIL: Kong Eric Cantona er fortsatt den største. Her under filmfestivalen i Haugesund 1999, der han traff en cornerstolpe ved navn Kjell Magne Bondevik. Lusekoften sier vi ingenting om, ettersom vi jobber i Aller-huset. Foto: Lars Eivind Bones
FINN EN FEIL: Kong Eric Cantona er fortsatt den største. Her under filmfestivalen i Haugesund 1999, der han traff en cornerstolpe ved navn Kjell Magne Bondevik. Lusekoften sier vi ingenting om, ettersom vi jobber i Aller-huset. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Disse 176 skal ikke bli utsatt for en sjuk heksejakt ettersom det i et historisk perspektiv stort sett er ytre høyre som har – og som fortsatt holder på – har tatt seg av denne typen av grufull menneskejakt. Hvor mange franske «nordmenn» stemte på Emmanuel Macron? Tallene fra den franske ambassaden i Norge viser 1818 stemmer. Totalt stemte 2111 franskmenn bosatt i Norge ved presidentvalget. Av disse var 99 blanke, mens 18 ble annullert.

For å vise at vi har et slags hjerte som banker i rødt, hvitt og blått starter vi i dag derfor vår nye serie «Franskmenn vi alltid bærer med oss på den innerste lomma».

Vi bøyer lærballen i ei primadonnabane rundt en liten pastis, dette for kong Eric Cantona, Zinédine Zidane og Marius Trésor. Vi tar de hvite og svale sommerdagerne i Chablis. Vi snubler stormende Bastillen med knyttede never og rødvinsblikk, muligens fra Saint-Émilion. Spurven synger oss mot solsikkene i Arles.

Brennpunkt er som alltid, Marseille. Vi elsker fortsatt Manon som vi så ved kilden. Vi setter opp Les Misérables utenfor Stortinget og ber Erna og hennes Crêpesmannskap spille seg selv som amatørskuespillere. Vi kan særs lite fransk, men har sett Peter Sellers som inspektør Clouseau. Vi kan også holde helt kjeft og la Victor Hugo, Charles Baudelaire, Émile Zola, Simone de Beauvoir, Voltaire, Jean-Paul Sartre, Marcel Proust og alle de andre store stemmene forføre vårt alfabetet mot frihet, likhet og brorskap. Veuve Clicquot til folket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer