Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

17.mai bør alle korps bruke binders mot paragraf 71

Eller kanskje de skal marsjere uten instrumenter?

TROMME I HÅNDEN: Kanskje alle landets musikkorps burde gå med tommene langs siden på 17. mai i taus protrest mot forslaget til ny åndsverklov, og da i særs paragraf 71. Foto: Espen Rasmussen
TROMME I HÅNDEN: Kanskje alle landets musikkorps burde gå med tommene langs siden på 17. mai i taus protrest mot forslaget til ny åndsverklov, og da i særs paragraf 71. Foto: Espen Rasmussen Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paragraf 71 er stridens pauke i forslaget til ny åndsverklov fra Kulturdepartementet som for øyeblikket ledes av Linda Helleland Hofstad. Fristende å kalle henne ei døgnflue, men avstår fordi vi vil da ikke legge oss ut med makta og bli beskyldt for politikerkvinneforakt.

Men, i paragraf 71 heter at der «hvor verket skapes på bestilling, og opphavspersonen er uten økonomisk risiko for resultatet av det som skapes, skal opphavsretten overføres til arbeidsgiveren.» I tillegg ligger det i forslaget at «opphavsretten til et verk blir overdratt til arbeidsgiver dersom den skapende kunstneren er i et ansettelsesforhold.»

Rosemalingsdepartementet avviser at forslaget kommer til å bidra til å forringe kunstnernes opphavsrett og inntektsmuligheter. Inntektene til selvstendige kunstnere kommer i dag fra forvaltningsorganer som Bono, Kopinor, NORWACO og TONO. Organisasjoner som Norsk Komponistforening, Forbundet Norske filmregissører, Den norske Forfatterforening, Norsk Filmforbund og Norske Billedkunstnere er samlet i front, særlig mot paragraf 71.

Du må være helt uten gehør hvis det ikke er mulig å forstå at for eksempel den som har skrevet et musikkstykke på bestilling også har opphavsretten og dermed skal ha sin skjerv hver gang musikken avspilles. Men, samtidig må vi være klar over at vi har en regjering som innerst inne er av den oppfatning at kunst skal være gratis og helst til pynt i bakgrunnen. Støy er ikke gøy som det heter i de verdikonservative salongkretser.

Åndsverkloven fra 1961 er mer enn klar for en stor ansiktsløftning, men hvorfor i alle verden må Tantene i Blå være så kulturelt grønne? Hadde vi vært bosatt i Danmark kunne vi skrevet at forslagene er en smule åndssvake ettersom dette uttrykket fortsatt er i bruk hos våre venner, Snipp og Snaps.

Vi henstiller alle landets musiker at de det neste året bare spiller luftgitarsolo, kanskje med et par tause refreng. På 17. mai burde alle norske korps vise solidaritet og marsjere uten instrumenter. Eller med en binders på uniformen.