KOMMENTARER

18-årig avisbud på sporet av Marcel Proust

Fredrik Wandrup mimrer om sin litterære oppvåkning.

MARCEL PROUST: Fransk forfatter, født 1871, død 1922. I år er det hundre år siden «På sporet av den tapte tid» kom ut.
MARCEL PROUST: Fransk forfatter, født 1871, død 1922. I år er det hundre år siden «På sporet av den tapte tid» kom ut. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hundre år er gått siden Marcel Proust (1871—1922) debuterte. Gyldendal utgir åttebindsverket «På sporet av den tapte tid» i ny, revidert utgave, og i kveld arrangerte forlaget en Proust-aften der det ble forelest om dikteren og verket.

Professor Karin Gundersen utgir «Kunsten eller livet? Hva Marcel Proust kan lære oss om tvetydigheten i alt som er». Hun har også gått igjennom språket i den legendariske oversettelsen til Anna-Lisa Amadou. For Amadou (1930—2002) var gjendiktningen av Proust et livsverk, utført mellom 1963 og 1992.

Anna-Lisa Amadou var en nabo i blokkene jeg vokste opp i på Tåsen, der bortimot 60 husstander flyttet inn seint på 1940-tallet. Hun kom som en fremmed fugl inn i et miljø som stort sett besto av det man kaller vanlige folk.

Alle visste alt om alle, men når det gjaldt Amadou, tror jeg ikke mer var kjent enn at hun jobbet på universitetet. Når hun sakte kom gående opp Nordbergveien på vei hjem, kunne man liksom se at hun var annerledes, hun hadde en egen klesstil, frakk i stedet for kåpe, sånn som alle andre, og skulderveske.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer